Radar · Mänskliga rättigheter

”Seger för alla som utsätts för könsbaserat våld”

Vid torsdagens omröstning  fick betänkandet om könsbaserat våld stöd i i EU-parlamentet.

I dag ställde sig en klar majoritet av EU-parlamentet bakom det betänkande som kräver att EU och medlemsländerna gör mer för att bekämpa våld mot kvinnor. Alla svenska ledamöter, utom de från KD och SD, ställde sig bakom betänkandet.

I betänkandet, som författats av Malin Björk (V) och Diana Riba från gruppen De gröna föreslås bland annat att medlemsländerna permanentar stödet till kvinnojourer, ökar kompetensen inom polis och rättsväsende och att man tar i beaktande att det könsbaserade våldet även drabbar hbtqi-personer. Det innehåller också punkter om de sexuella och reproduktiva rättigheter som brukar vara ett rött skynke för konservativa parlamentariker. Då parlamentets största grupp dessutom hade avstått i utskottsomröstningen var utgången tämligen osäker. Men alla punkter antogs och samtliga försök att ändra i texten föll.

– Det här innebär en seger för alla kvinnor och alla dem som utsätts för det könsbaserade våldet. Nu visar vi tydligt att såväl EU-kommissionen som medlemsländerna måste göra mer för att sätta stopp för våldet. Vi har fått igenom viktiga konkreta krav och också tydliggjort hur det könsbaserade våldet hänger samman med arbetet för kvinnors rättigheter och ökad jämställdhet, säger Malin Björk i ett pressmeddelande.

Att ett dylikt förslag får stöd i parlamentet är dock inte något unikt, förklarar Charlotta Narvehed, pressekreterare hos Malin Björk.

”Parlamentet brukar till slut ställa sig bakom aborträtten och andra SRHR-rättigheter, även om lobbyingen mot detta brukar vara intensiv från konservativt håll. Det är nog tack vare hård mot-lobbyism från olika progressiva ledamöter och NGO:er och aborträttsnätverk som All of us som Europaparlamentet inte förlorat en omröstning om SRHR sedan 2014”, skriver hon i ett mail till Syre.

Betänkandet röstades igenom med siffrorna 427 för, 119 mot och 140 nedlagda röster. Högernationalistiska ECR och högerextrema ID-gruppen röstade nej.

Abortmotståndare kan stoppa EU-förslag om könsbaserat våld