Radar · Inrikes

Nytt steg mot öppnare gräns

"Ett steg i ett successivt ansvarsfullt öppnande av resandet till Sverige för vaccinerade", säger inrikesminister Mikael Damberg om att gränser öppnas mot länder där EU godkänner vaccinintyg.

Vaccinationsintyg som utfärdats av länder utanför EU ska räcka för inresa i Sverige om de godkänts av EU-kommissionen.

Regeringen har beslutat om en förordning som innebär att EU-kommissionens lista över godkända vaccinationsintyg även ska gälla i Sverige.

På den listan finns i dag intyg utfärdade i Nordmakedonien, San Marino, Schweiz, Turkiet, Ukraina och Vatikanstaten.

”Detta ska ses som ett steg i ett successivt ansvarsfullt öppnande av resandet till Sverige för vaccinerade personer från andra länder”, uppger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Innebörden av regeringens förordning är att personer bosatta i länder på EU-kommissionens lista och som har vaccinerat sig mot covid-19 får resa in i Sverige utan andra inreserestriktioner och testkrav.

Fler länder

EU-kommissionen väntas snart ta beslut om fler länder, däribland Storbritannien. När det gäller USA är det mer komplicerat eftersom det finns olika intyg i olika delstater.

Den svenska regeringens avsikt är att fler länder löpande ska läggas till i den svenska regleringen efterhand som EU-kommissionen fattar besluten.

De intyg som godkänts av kommissionen kan kontrolleras och verifieras på samma sätt och i samma tekniska system som EU:s digitala covidintyg.

I dag råder inreseförbud för resor från ett land utanför EU/EES-området för personer som inte är medborgare eller bosatta här. Det finns dock en rad undantag från förbudet. De som omfattas av undantag måste dock kunna visa upp ett färskt intyg på negativt provsvar.

För att förenkla för långväga resenärer har regeringen också beslutat att tidsgränsen för negativt provsvar ändras från 48 till 72 timmar.

Förlorar undantag

Den lista över länder som är undantagna från det generella inreseförbudet uppdateras också. Det innebär att resenärer från Albanien, Armenien, Azerbajdzjan, Brunei, Japan och Serbien inte längre får resa in i Sverige.

Däremot öppnas möjligheten att resa till Sverige från Uruguay, som nu beviljas undantag.

Förändringarna i listan är i linje med de uppdaterade EU-rekommendationerna.

Det blir också enklare för norrmän att resa in i Sverige från ett land utanför EU/EES. Om de kan visa upp godkänt intyg på covidvaccination, slipper de testa sig inför inresan.

Regeringens beslut träder i kraft den 20 september 2021.