Radar · Miljö

Inget G20 land är på rätt väg för att nå Parisavtalet  

Inget av världens största ekonomier är på rätt väg för att klara klimatmålen som sattes i Paris 2015.

Inte någon av världens största ekonomier följer en plan som kommer leda till att Parisavtalet uppfylls, enligt en analys från tankesmedjan Climate Action Tracker. Det enda landet som enligt analysen uppfyller kraven är Gambia. 

Climate Action Tracker har analyserat hur 36 länder arbetar för att nå Parisavtalet – som fler än 190 länder skrev under 2015 om att begränsa den globala uppvärmningen till max två grader från förindustriell tid till 2100.

Av de analyserade länderna är det endast Gambia som är på rätt väg, medan resten av länderna ligger på en skala mellan att ha ”kritiskt otillräckliga” policier till att vara ”nästan tillräckliga”. 

EU, liksom Norge, har ett otillräckligt arbete för att nå klimatmålen, enligt analysen. 

– IPCC har utfärdat en ”kod röd-varning” till världen som handlar om farorna med klimatförändringar och pekar på det brådskande behovet för världen att halvera utsläppen fram till 2030. Allt fler människor runt om i världen lider av allt allvarligare, och frekventare, konsekvenser av klimatförändringarna. Men regeringars åtgärder fortsätter att ligga steget efter vad som behövs. Då många regeringar har åtagit sig jobba för att ha nollutsläpp, måste de agera snarast för att det ska vara möjligt, säger Bill Hare vd för Climate Analytics, en av CAT:s partner, i ett pressmeddelande. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV