Radar · Miljö

90 procent av världens jordbrukssubventioner är ”skadliga”

Världen behöver rikta subventionerna bort från storskalighet och grödor som skadar klimat, ekosystem och hälsa till grönare, hållbarare och mer småskaliga jordbruk, konstaterar rapporten.

Nästan 90 procent av allt stöd som ges till jordbruket runtom i världen är skadligt för såväl miljö som hälsa. Det konstaterar tre FN-organ i en ny rapport.

540 miljarder dollar. Så mycket pengar stöttas jordbruken runtom i världen med. Men den allra största delen av stöden, 87 procent, bidrar till att öka utsläppen av växthusgaser, försämra människors hälsa och öka ojämlikheten mellan småskaliga jordbrukare och mer storskaliga jordbruk.

”Denna rapport är en väckarklocka för regeringar runt om i världen att ompröva jordbruksstödsystem för att göra dem lämpliga för att omvandla våra jordbrukssystem och bidra till de fyra bättre: bättre näring, bättre produktion, bättre miljö och bättre liv ”, säger Qu Dongyu, FAO:s generaldirektör, i ett uttalande.

FN:s jordbruksorganisation FAO står tillsammans med FN:s utvecklingsprogram UNDP och miljöprogram UNEP bakom rapporten, som presenterats inför ett FN-toppmöte om våra livsmedelssystem, Food systems summit, den 23 september. Rapporten konstaterar att regeringar behöver se över och rikta om stöden. Idag går mycket av stöden till importavgifter och subventioner av specifika typer av jordbruksprodukter, som kött-och mjölkproduktionen i den rikare delen av världen och stöd till basvaror i fattigare länder. Sammantaget bidrar det dels till höga utsläpp av växthusgaser, samtidigt som uppemot tre miljarder människor i världen idag inte har råd med en hälsosam, näringsrik kost.

Kan utrota hunger och mildra klimatkrisen

Rapporten konstaterar att en ändring av stöden skulle kunna ”hjälpa till att stoppa fattigdom, utrota hunger, uppnå matsäkerhet, förbättra näringsintaget, främja hållbart jordbruk, främja hållbar konsumtion och produktion, mildra klimatkrisen, återställa naturen, begränsa föroreningar och minska ojämlikheter”.

Lösningarna skiljer sig åt från land till land. Men det handlar bland annat om att ta bort stödet för kött- och mjölkproduktion och subventioner för olika typer av bekämpningsmedel och konstgödsel, och istället satsa på matsystem med en grönare, mer hållbar och klimatsmart inriktning.

”Genom att övergå till mer naturpositivt, rättvist och effektivt jordbruksstöd kan vi förbättra försörjningen och samtidigt minska utsläppen, skydda och återställa ekosystem och minska användningen av jordbrukskemikalier”, säger Inger Andersen, verkställande direktör för UNEP, i uttalandet.

UNDP-chefen Achim Steiner konstaterar att en sådan approach också kommer att ”öka livsnivån för 500 miljoner småbönder över hela världen – många av dem kvinnor – genom att säkerställa mer lika villkor”.