Energi · Recension

Två kontraster på spanska

På Spanska köket i Göteborg erbjuds friterad tofu, svampkroketter, vegoköttbullar och många andra veganska smårätter.

Äntligen är det dags för krogbesökare att vältra sig i bordskamrater och smårätter. Det är i alla fall vad undertecknad ägnat sig åt senaste tiden. Denna gång kör vi två recensioner i en, eftersom dessa två är varandras totala motsatser. Det är kul.

Jag har en tendens att gå på samma kära stamkrogar år efter år, men när jag hörde talas om att Spanska köket i Göteborg har ett imponerande utbud av veganrätter, styrde jag kosan dit ögonaböj. Jag har bara ätit riktigt bra veganska tapasrätter en gång i mitt liv och det var i Berlin. Det är en klurig matkultur för veganer, av okänd anledning.

Spanska köket en fredagkväll är helt crazy banana, för att dra till med ett fånigt kraftuttryck. Det är en trendig krog med det som borde vara det perfekta storstadssorlet, men visst är ljudnivån lite väl hög. Lokalen breder ut sig över flera sektioner och det är säkert 100 gäster som alla är helgspralliga. Trösten finns i menyn.

Här samsas hela 16 alternativ, inklusive tapas, pasta, paella, pizza och sorbet. Jag skulle vilja testa alltihop men inser så klart att det vore övermäktigt. Jag satsar på tapas: Croquetes de setas (svampkroketter), Patatas bravas (friterad potatis med aioli), Tofu rebozada (friterad tofu med chimichurri) och Albondigas Moro con tomate (kryddiga vegoköttbullar i tomatsås).

Härlig kvällsatmosfär på Spanska köket
Härlig kvällsatmosfär på Spanska köket. Här finns padrons, kroketter och sparris bland mycket annat. Foto: Jenny Luks

Jag blir lycklig över det stora utbudet och många av rätterna håller dessutom måttet med råge. Potatisen är perfekt och såserna gör den härligt kladdig. Den friterade tofun är kul, baserad på Yipins alspånsrökta om jag får dra till med en gissning. Svampkroketterna är kanske en smula anonyma men ändå godkända. Vegoköttbullarna känns dock lite kompakta och det borde jobbas lite på tomatsåsen. Utbudet och de väl godkända rätterna gör att jag inte behöver snåla med betyget.

Annat är det med Mercado Mexico på andra sidan av centrala Göteborg. Jag tycker det är roligt att jämföra en bra restaurang med ett fullständigt magplask. Nytt kompisgäng och även detta en fredagkväll. Det är en mysig och trevligt inredd lokal och även om menyn är begränsad för veganer, ser jag fram emot tacos: Hongos med svamp och sojamajo. Jag beställer även guacamole med tortillachips som tilltugg.

Mercado Mexico i Göteborg lyckas inte med sina tacos
Mercado Mexico i Göteborg lyckas inte med sina tacos. Torrt och smaklöst och små portioner till högt pris. Foto: Jenny Luks

Men vad tusan har hänt med vår beställning? Bord efter bord får sin mat, även sällskap som kom långt efter oss. Efter en timme blir vi faktiskt irriterade. Vi hojtar på en servitör och jodå, de verkar ha glömt bort oss. Nu kommer maten in oroväckande snabbt. Om det beror på hast eller om maten alltid är kass, är en fråga jag aldrig kommer få svar på.

Det är inget fel på guacamolen men tacosarna är en katastrof. 170 spänn för tre små majstortillas och en svampfyllning som både är torr, smaklös och minimal – ett skämt rent av. Vi får ingen kompensation för väntetiden. Nachos på köpet hade ju varit rimligt.

Så, göteborgare och tillresta: Jag hoppas detta blev en guidning för kommande fredagkvällar.

Spanska köket

Övre Husargatan 3, Göteborg

Svampkroketter: 79 kronor
Friterad potatis med aioli: 69 kronor
Friterad tofu: 79 kronor
Vegoköttbullar med tomatsås: 89 kronor

Betyg: 4

Mercado Mexico

Södra vägen 18, Göteborg

Guacamole med majstortillachips: 95 kronor
Majstortillas med blandad svamp: 170 kronor

Betyg: 1