Radar · Migration

Frankrike tömmer flyktingläger

Fransk polis stänger regelbundet läger för migranter, på bilden ett läger som hyste cirka 900 personer i Grande Synthe som stängdes 2019.

Ett migrantläger i norra Frankrike som hyst cirka 1 000 personer har evakuerats efter order från inrikesministern Gérald Darmanin.

Lägret ligger i den lilla staden Grande-Synthe, nära Dunkerque vid Engelska kanalen. Migranterna kan söka asyl i Frankrike och på så sätt få tillgång till andra härbärgen, vilket många nekar till eftersom de hoppas kunna ta sig vidare till Storbritannien.

Relationen mellan Frankrike och Storbritannien har den senaste tiden varit ansträngd av flera skäl, ett av dem är migrationsflödet från den franska kusten.

I förra veckan tog sig över 1 000 migranter över Engelska kanalen från Frankrike på ett dygn, ett ovälkommet rekord vilket fick brittiska representanter slå bakut och kräva bättre hantering av situationen från franskt håll.

Fortsatt samverkan

Darmanin reagerade i sin tur med att anklaga Storbritannien för att locka migranter till landet med slappa arbetsmarknadslagar.

Efter ett telefonsamtal mellan Darmanin och hans brittiske motsvarighet Priti Patel var däremot tongångarna något mjukare. På Twitter skriver Patel att de upprepat vikten av att arbeta tillsammans för att hindra migranter från att försöka ta sig över kanalen med osäkra farkoster.

Darmanin twittrade under tisdagen att Frankrike och Storbritannien kommer att fortsätta sin samverkan, och trappa upp de gemensamma åtgärderna mot smuggelnätverken.