Energi · Kan själv

Odla tomater från frö och stickling

Spar en skiva tomat när du gör sallad.

Tomater är bland de enklaste växter som finns att odla. Och du behöver inte ens köpa fröer. Jerker Jansson förklarar.

Tomater lämpar sig normalt inte bäst för odling i ett fönster eller på en balkong. Dels är många sorter storvuxna och dels behöver de mycket jord för att ge en bra skörd. Men det finns ockå småvuxna tomatvarianter och det går att odla sorter som tar egentligen vill bli stora i mindre krukor. Då blir plantan och skörden mindre, plantan anpassar sig till rotutrymmet. Bäst är det att odla dem utomhus i rejäla krukor på åtminstone 20 liter, direkt i jord eller i ett växthus.

Tomater är rätt känsliga växter. De skadas lätt om de hanteras för mycket och gillar inte att torka ut. Det kan vara bra att planera noga var de ska stå för att slippa att plantera om dem för mycket. Bäst är att så dem direkt i den kruka där de ska växa. Det går naturligtvis att förså dem i mindre krukor men det gäller att vara försiktig vid omplanteringen. Förutom det är de ett av de enklaste odlingsprojekt man kan tänka sig. Och det är dags att sätta igång nu.

Fröer

Det finns en väldig massa tomatsorter. I många färger och former. Att köpa tomatfröer kan vara utmanande, men det går alldeles utmärkt att ta fröer från en köpt tomat som är trevlig och så fröerna från den. De behöver inte torkas eller krånglas med på något annat sätt. Det allra enklaste är att skära en skiva av tomaten, lägga i en kruka och täcka med jord.

Det går också bra att gräva ut lite fröer ur en tomat och blanda ner i lite jord. För att kunna spara fröer till senare tillfälle är det bra att torka dem. Problemet med dem är att de är väldigt klibbiga och lätt fastnar på ytan de torkas på. Det hjälper lite att tvätta dem först, i en tesil eller liknande, men det kan fortfarande vara svårt att få loss dem när de väl torkat. Ett bra knep är då att ta bort så mycket av den klibbiga vätskan som omger dem som möjligt och sen sprida ut dem på ett kaffefilter. När fröerna har torkat ordentligt är det bara att riva isär papperet i små bitar med ett frö på varje. Vid sådd blöts filterpapperet upp och löses upp.

Ge tomatplantor rejäla krukor och näringsrik jord
Ge tomatplantor rejäla krukor och näringsrik jord. Foto: Staffan Löwstedt / Svd / TT.

Sparsam med fröerna

Fröer som säljs till oss konsumenter är ofta överprissatta. Ofta innehåller påsarna bara en handfull fröer. Oftast har de bra grobarhet, men det nåt går alltid snett. Större fröer går att blötlägga innan för att ge dem en liten extra skjuts, men tomatfröer är för små för det. Ett sätt att ha bättre koll på det groende fröet är att återigen använda ett kaffefilter. Lägg filtret i en burk eller låda med tätslutande lock och fukta det. Sprid ut fröerna och ställ mörkt.

På så sätt kommer inga fröer bort i jorden och när de har grott är det bara att riva loss en grodd i taget och plantera. En uppochnedvänd glasburk över grodden skyddar den effektivt den första tiden. Kom ihåg att nyvakna groddar är känsliga. Vänta med att ställa krukan i direkt solljus. En mild LED-lampa är en bra idé i början. Det går bra med en vanlig, varmvit lampa från mataffären eller en  odlingslampa.

Sticklingar

Tomater växer på sitt eget lilla sätt. Nya grenar kommer en och en i bladvecken och för det mesta är det bra att ta bort dessa. Det kalla att tjuva tomaterna. De nya smågrenarna är mest till förtret, stjäl energi från plantan utan att ge någon frukt. I synnerhet vid krukodling är det bra att tjuva, men släng inte skotten. De sätter snabbt rot i ett glas vatten eller i en liten kruka med såjord.

Den nya plantan blir en exakt genetisk kopia av moderplantan. I och med att tomater tar lite tid på sig från frö till planta är det ett bra sätt att spara tid, pengar och utrymme. Varför inte byta med någon odlande kompis? När väl plantan har rotat sig är det bara att börja att ta nya skott.

Jerker Jansson

Tomatfakta

1. Tomater innehåller, som flera av sina släktingar nikotin. I små mängder. Det krävs över 100 kg tomater för att få ihop till nikotinet från en cigarett.
2. Tomaten härstammar från Peru och namnet kommer från ett aztec-språk. Den kom till Europa på 1600-talet, men det dröjde länge innan den spred sig. Bland annat för att många i början trodde att den var giftig.
3. Kina är världens största odlare av tomater. De odlar mer än 60 miljoner ton per år. Därefter kommer Indien och USA.
4. Den största tomat som någonsin odlats vägde 4,4 kilo och odlades i USA. Den störst utbredda tomatplantan odlades i Japan och täckte en yta på 85 kvadratmeter.
5. Tomater som förvaras kallt förlorar sin smak. Amerikanska forskare har kunnat visa att genetiska processer som ger tomater deras arom upphör i kyla.