Radar · Utrikes

Ny nedstängning i Italien slår hårt mot föräldrar och jämställdheten

Stängda skolor i Italien leder till ett tufft livspussel för föräldrar som måste jobba och passa barn samtidigt.

Efter en tredje våg av smittspridning i Italien inleddes i måndags en tre veckor lång nedstängning av stora delar av landet. En majoritet av regionerna klassas nu som röda och större delen av samhället stängs ner – inklusive skolorna för de yngsta.

Fram till och med påskhelgen kommer hela Italien, med undantag för Sardinien som klarat sig undan en tredje våg, att vara indelat i röda och orange zoner, vilket innebär kraftfulla restriktioner såsom stängda affärer, restauranger och museer samt förbud mot förflyttning förutom i fall då det är nödvändigt.

I de röda zonerna är även skolor och förskolor stängda, vilket bland annat innebär en stor arbetsbelastning för föräldrar som måste få arbetsliv och hjälp med distansstudier att fungera. Studier som gjorts på den första nedstängningen som Italien gjorde för ett år sedan visar att det slog extra hårt mot kvinnor, som i högre grad stannade hemma från sina jobb. Sedan tidigare jobbar kvinnor i mindre utsträckning än männen och drar det största lasset i hemmet.

En av zonerna som nu blivit röda är huvudstadsregionen Lazio. Flora Giuliano i staden Viterbo är mamma till sexåriga Giada, som nu går i ettan och precis har börjat med distansundervisning. Hon har fått lägga om sina arbetstimmar för att kunna vara hemma under skoltid och hjälpa till med zoommöten och annat praktiskt.

– Även om hon kan klara mycket själv så måste man ändå vara där och skriva in adresser och lösenord till zoommötena, säger hon till Syre.

Samtidigt känner hon att hon ändå haft tur, då hennes man ofta kan jobba hemifrån.

– Andra som jag känner har jobb som de inte kan ta ledigt från, som sjuksköterskor som jobbar skift till exempel. För dem har det varit problematiskt att få det att gå ihop.

Under pandemin har det funnits statlig hjälp att få, som en särskild ”barnvaktspeng” för dem som inte har kunnat ta ledigt från jobbet eller jobba hemifrån. Men samtidigt är det många som trots allt använt sig av den hjälp de kan få av mor- och farföräldrar.

– För vår del träffade vi inte alls mina föräldrar i början, men numera, sedan sommaren, så ses vi, även om vi alltid har ansiktsmasker och håller distansen. Jag får en del hjälp från dem och jag tror tyvärr att situationen i Italien förvärrats av att många tagit hjälp av far- och morföräldrar utan att använda tillräckligt med försiktighetsåtgärder, säger Flora Giuliano.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV