Energi · Mat med Jenny

Mycket mycel mättar många magar

Mycorenas mycoprotein liknar Quorn men det är veganskt och framställt med en annan sorts svamp.

I sprillans nya lokaler i Göteborg, huserar Sveriges svar på Quorn. Här produceras ett växtbaserat svampprotein som just nu letar sig ut i butikerna genom ett samarbete med ett välkänt veganföretag.

Företaget heter Mycorena och är en aktör inom det man brukar kalla foodtech, där forskning och innovation är grundpelarna snarare än konventionella livsmedel som odlas på en åker. Ebba Fröling är operativ chef för Mycorena. Hon jämför framställningen av det så kallade mycoproteinet med ölbryggning.

– Vi tillverkar mycoproteinet i stora, slutna fermentorer. Det tar ungefär 24 timmar att framställa proteinet och det påminner lite om blöt bomull. Vi pressar ut produkten på vatten och får en kaka som vi kan göra olika saker med, till exempel bitar och kuber eller så kan man mala den, berättar Ebba Fröling.

Cirkulär process

Själva produkten har fått namnet Promyc. Processen kan göras helt cirkulär genom användning av restprodukter från livsmedelsindustrin och förra året fick Mycorena Årets utstickarpris av brödaktören Polarbröd med motiveringen: ”Genom att kombinera fermentering och modern teknologi kan mat som annars skulle gå till spillo användas för att producera ett svampprotein som kan bli en del av en god och nyttig måltid.”

Livsmedel måste inte odlas i jord
Livsmedel måste inte odlas i jord. Det finns många spännande innovationer inom foodtech, där forskning lett fram till en slutprodukt. I Göteborg finns Mycorenas testanläggning där man producerar svampprotein. Foto: Mycorena

Precis som andra företag pratar man om usp – unique selling point. Det vill säga det som gör att produkten har en unik konkurrensfördel. Och det anser Mycorena att deras svampprotein har.

– Vi har ganska många uspar som vi kan erbjuda beroende på vilken typ av företag vi pratar med. I Sverige är exempelvis den lokala och närproducerade aspekten viktigast, medan det i andra fall kan handla om näringsinnehåll, textur, smak eller utbudet av proteinet, säger Ebba Fröling.

Från labbet till fabriken

Grundaren Ramkumar Nair påbörjade sin forskning 2013 och företaget startades fyra år senare. Inledningsvis var mycoproteinet tänkt som fiskfoder, men utvecklades snart för humankonsumtion och till en testanläggning med en årlig kapacitet på tio ton.

Anläggningen i Gamlestan i Göteborg har fått namnet Mind – Mycorena innovation and development centre, men tack vare nya investerare och partners är nu planen att bygga upp själva huvudproduktionen i Falkenberg i en betydligt större kommersiell skala.

Inga färdiga produkter

Två stora skillnader mellan Mycorena och det välkända varumärket Quorn, är att Promyc produceras med en annan typ av svamp och att ägg är överflödigt. Men framför allt är skillnaden att Mycorena inte tillverkar färdiga produkter till konsument. Proteinet är tänkt att säljas vidare till företag som vill använda det i sina produkter.

Svampproteinet har en neutral smak och en köttig, fibrig konsistens som gör att det funkar i slutprodukter som burgare och nuggets. Sedan sommaren 2020 testas produkten Väldigt swedish vego balls med Promyc som bas, i utvalda butiker. Och nu har det veganska varumärket Astrid och aporna nappat på idén. De lanserar vegobullar med Promyc under namnet Svenska göttbullar och därmed blir det Apornas första satsning på en helt svensk produkt.

Växa med Växa

Den senaste nyheten är ett samarbete med Ica, som just startat det nya projektet Växa vars syfte är att främja produktion och konsumtion av växtbaserade livsmedel. Under 2021 är det meningen att Ica ska lansera en produkt med Promyc som bas, för att utvärdera möjligheten att ta konceptet vidare för en större lansering.

Ebba Fröling uttrycker en iver inför framtiden.

– Vi är banbrytande, innovativa och är ett ungt team som är ambitiösa och drivna. Vi växer snabbt och har en spännande resa bakom oss och spännande resa framför oss, hävdar hon.