Energi · Kan själv

Gör din egen tomatketchup

Mixa ketchupen slät.

Ketchup är enkelt att göra. Bäst är att vänta tills de hemodlade tomaterna mognat för att slippa hålla på med importerade som rest över halva världen. Om du inte har en mixer går det att passera den genom en sil. Eftersom den inte innehåller konserveringsmedel är det smart att frysa in mindre portioner av den, men den håller rätt bra i kylen. Experimentera gärna med kryddningen. Ingefära, chili och spiskummin är några goda smaksättare. Varför inte lite koriander, både blad och fröer. Kom ihåg att vara försiktig med den kokande tomatmassan, den är inte trevlig att få på huden.

Du behöver:

1 kg tomater

1 lök

2 dl strösocker

1 ½ dl 12% ättikssprit

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

1. Skär tomaterna i mindre bitar. Skala och hacka löken.

2. Blanda alla ingredienser och sjud i en kastrull i ungefär en timme. Blandingen har en tendens att bränna vid så rör ofta.

3. Mixa blandningen. Om den känns för trög, tillsätt lite vatten. Häll upp i noga diskade burkar eller flaskor. Värm dem gärna innan så spricker de inte om ketchupen är het.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV