Radar · Mänskliga rättigheter

Freedom house: Friheten i världen krympte under 2020

Siffrorna är slående.

Bara var femte person i världen lever i ett land som kan kallas för fritt, enligt en ny rapport från Freedom House. År 2020 var det femtonde året i rad som demokratin försämrades i världen.

”En dödlig pandemi, ekonomisk och fysisk osäkerhet och flera våldsamma konflikter härjade i världen och ledde till nya tunga förluster för demokratins försvarare i deras kamp mot auktoritära fiender och den internationella balansen tippade över till förmån för tyranniet”.

Så inleds organisationen Freedom House senaste årsrapport, Freedom in the World 2021 – Democracy under Siege. Och det är till stora delar en dyster rapport.

Alla försämringar under förra året överträffade alla de förbättringar med den största marginal som noterats sedan den negativa trenden började 2006.

82 länder klassas som fria, 59 som delvis fria och 54 som ofria i Freedom House rapport
82 länder klassas som fria, 59 som delvis fria och 54 som ofria i Freedom House rapport. Grafik: Freedom House

Även demokratiska länder har drabbats: ”Regeringar över hela det demokratiska spektrat har under det gångna året tagit till åtgärder som överdriven övervakning, inskränkningar av mötes- och rörelsefrihet och godtyckliga eller våldsamma polisingripanden.”

En starkt bidragande orsak till att nu bara knappt var femte person i världen lever i ett land som har så ”goda politiska och medborgerliga rättigheter så att landet kan kallas för fritt” är enligt Freedom Houses utvecklingen i Indien. Ett land, men som i årets rapport gick från ett ”fritt land” till ”ett delvis fritt land”.

Främsta orsaken till utvecklingen i Indien är den hindunationalistiska regeringen, som anklagande den muslimska minoriteten för att stå bakom en stor del av spridningen av covid-19. Där en massiv lockdown dessutom tvingade arbetslösa migrantarbetare att vandra genom Indien på ett för dem farligt sätt, skriver Dagens arena sin analys av rapporten.

Grafik: Freedom House
Grafik: Freedom House

Freedom Houses, är ett forskningsinstitut med huvudkontor i Washington, och utkommer varje år med en rapport om läget för demokratin i världen.

Organisationen skriver att de utgått från FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna för de 25 olika indikatorer som ligger till grund för mätningen över ett lands mått på frihet. Bland annat poängsätts till exempel valproceduren, politisk pluralism, yttrandefrihet, rätten att vara medlem i en organisation samt personliga och individuella rättigheter. Varje indikator kan ge max fyra poäng, 0-4 poäng.

Bara tre länder får 100 poäng: Sverige, Norge och Finland. Sämst är det i Tibet och Syrien, som bara fick en poäng var. Här kan du se alla länder och deras poäng.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV