Glöd · Under ytan

Syrier bidrar till turkiska ekonomin – har startat 14 000 företag

För syriska flyktingar i Turkiet är situationen ofta svår.

Sedan kriget i Syrien har 3,6 miljoner syrier flytt över gränsen till Turkiet. Där har tonen mot syrierna hårdnat vartefter tiden har gått – trots att de bidragit mycket till den turkiska ekonomin.

Syriska investerare och företagare pumpade in omkring sju miljoner amerikanska dollar i 124 turkiska företag de första tre månaderna 2021, det skriver al-Monitor och hänvisar till siffror från Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey. Siffrorna är bara en liten del av helheten – men ger enligt tidningen en bra bild av hur gynnsamma syriska företagare i Turkiet är för landet.

I december 2019 fanns det 13 880 företag med syriska ägare i Turkiet, vilket var 29 procent av alla utländska företag i landet. De hade ett totalt värde av 480 miljoner dollar.

Tamam al-Baroudi, chef för organisationen Syrian Economic Forum, menar att det inte går att veta om de nära 14 000 företagen fortfarande är aktiva. Många syrier har etablerat företag i Turkiet för att få arbetstillstånd och turkiska medborgarskap – vilka i vissa fall delas ut till företagsägare. Men företagen har bidragit till ekonomin – särskild de stora.

– De större företagen etablerade i parnersskap med turkar har haft en stor positiv inverkan på den turkiska ekonomin eftersom regeringen har kunnat samla in skatt från dem, säger Tamam al-Baroudi till al-Monitor.

Syrisk-turkisk partnerskap är också fördelaktiga för Turkiet som ett sätt att etablera sig på den arabiska marknaden utomlands.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV