Glöd · Under ytan

Syrier bidrar till turkiska ekonomin – har startat 14 000 företag

För syriska flyktingar i Turkiet är situationen ofta svår.

Sedan kriget i Syrien har 3,6 miljoner syrier flytt över gränsen till Turkiet. Där har tonen mot syrierna hårdnat vartefter tiden har gått – trots att de bidragit mycket till den turkiska ekonomin.

Syriska investerare och företagare pumpade in omkring sju miljoner amerikanska dollar i 124 turkiska företag de första tre månaderna 2021, det skriver al-Monitor och hänvisar till siffror från Union of Chambers and Commodity Exchanges of Turkey. Siffrorna är bara en liten del av helheten – men ger enligt tidningen en bra bild av hur gynnsamma syriska företagare i Turkiet är för landet.

I december 2019 fanns det 13 880 företag med syriska ägare i Turkiet, vilket var 29 procent av alla utländska företag i landet. De hade ett totalt värde av 480 miljoner dollar.

Tamam al-Baroudi, chef för organisationen Syrian Economic Forum, menar att det inte går att veta om de nära 14 000 företagen fortfarande är aktiva. Många syrier har etablerat företag i Turkiet för att få arbetstillstånd och turkiska medborgarskap – vilka i vissa fall delas ut till företagsägare. Men företagen har bidragit till ekonomin – särskild de stora.

– De större företagen etablerade i parnersskap med turkar har haft en stor positiv inverkan på den turkiska ekonomin eftersom regeringen har kunnat samla in skatt från dem, säger Tamam al-Baroudi till al-Monitor.

Syrisk-turkisk partnerskap är också fördelaktiga för Turkiet som ett sätt att etablera sig på den arabiska marknaden utomlands.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV