Radar · Utrikes

Guterres: Djupt bekymrad över attack mot Gaza

FN:s generalsekreterare António Guterres påminde i ett uttalande om att alla urskillningslösa attacker mot civila och mediestrukturer är ett brott mot internationell lag.

FN:s generalsekreterare António Guterres säger att han är bestört över lördagens händelser, då Israels militär genomförde nya attacker mot Gazaremsan.

”Generalsekreteraren är förskräckt över det ökande antalet civila dödsfall”, säger Guterres talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.

Tio människor, de flesta barn, dödades under lördagen av israeliska bomber mot ett hus i flyktinglägret Shati, enligt palestinska sjukvårdare. Israel uppger att anfallet riktades mot en lägenhet som används av den palestinska islamiströrelsen Hamas som kontrollerar Gaza.

Under eftermiddagen jämnades dessutom ett höghus i Gaza med marken. Huset rymde flera medieredaktioner, däribland Qatarbaserade tv-kanalen al-Jazira och amerikanska nyhetsbyrån AP. Ägaren till byggnaden fick en timme på sig att evakuera kontoren och bostäderna innan huset sprängdes av Israels flygvapen.

”Generalsekreteraren påminner alla sidor om att varje urskillningslös inriktning mot civila och mediestrukturer bryter mot internationell lag och måste undvikas till varje pris”, säger Dujarric.

Värsta sedan 2014

De drabbade nyhetsbyråerna AP och al-Jazira, liksom en rad andra medieorganisationer, fördömer bombningen och USA har uppmanat Israel att se till att journalister i Gaza är utom fara.

”Vi har meddelat israelerna att det är deras yttersta ansvar att säkerställa journalisters och oberoende mediers säkerhet”, skriver Vita husets pressekreterare Jen Psaki på Twitter.

Israel försvarar attacken med att byggnaden användes av Hamas militära underrättelsetjänst. Uppgiften har inte kunnat bekräftas av en oberoende part.

Israeliska attacker mot Gaza har sedan i måndags dödat 145 personer, inklusive 41 barn, och sårat ytterligare 1 100, säger palestinska hälsovårdsmyndigheter, de värsta våldsamheterna i regionen sedan 2014.

USA-sändebud till regionen

Palestinska väpnade grupper har skjutit minst 2 300 raketer mot Israel, dödat tio personer, inklusive ett barn och en soldat, och sårat över 560 israeler. Israels luftförsvar har lyckats hejda många av raketerna.

USA:s sändebud Hady Amr har åkt till regionen och ska enligt USA:s utrikesdepartement träffa företrädare för båda sidor under söndagen för att försöka få till stånd ett ”hållbart lugn”.

Även FN:s säkerhetsråd har planerat att diskutera situationen under söndagen.

Enligt Vita huset talade president Joe Biden under lördagen både med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och palestiniernas president på Västbanken, Mahmud Abbas. Biden ska ha uppmanat båda sidor till nedtrappning och uttryckt oro över civila dödsoffer. Samtidigt betonade han Israels rätt att försvara sig liksom stöd för att palestinier har rätt att leva i ”fred och säkerhet”.

Egyptiska ambulanser

Egypten öppnade under lördagen den tillfälligt stängda gränsen mot Gazaremsan för att skicka ambulanser att hämta skadade palestinier.

Egyptiska myndigheter kallar öppnandet av gränsen för en exceptionell händelse eftersom den vanligtvis är stängd under storhelger, som nu under den muslimska högtiden id al-fitr. Vanliga vardagar är den dock öppen.

Tio egyptiska ambulanser har hämtat svårt skadade palestinier som nu ska få vård i Egypten.