Energi · I blickfånget

Greta Thunberg är Mello Rebellos Christer Björkman

Extinction Rebellion är en rörelse som använder civil olydnad för att driva opinion.

Nu lanserar rörelsen Extinction Rebellion ett alternativ till Eurovision Song Contest. 38 aktivister tävlar i musiktävlingen Mello Rebello med låtar som handlar om klimatkrisen. Syftet är att sprida rörelsens budskap och på samma gång samla in pengar, till förmån för rörelsen.

“…Tjocka gubbar bestämmer här
mer pengar mera misär.
idioter bestämmer här 
kapitalister mera begär”

Idag går Extinctions Rebellions (XR) musiktävling Mello Rebello för första gången av stapeln. Tävlingen sker parallellt med Eurovision Song Contest och är en kampanj som ska sprida rörelsens engagemang och miljöbudskap. Den första deltävlingen hålls ikväll, då ska 38 bidrag bli åtta som nästa helg tävlar i finalen.

Syre har lyssnat på årets nummer och nästan samtliga handlar om klimatförändringarna, klimatångest och klimatkampen.

Medan Christer Björkman till stor del präglar den vanliga Melodifestivalen, präglar Greta Thunberg en stor del av de tävlande bidragen.

Vissa låtar är rena hymner till Fridays for Future-grundaren medan hon i andra är symbol för den generation som kommer leva i klimatförändringarnas efterdyningar.

Aktivisten Planetskötarorkestern har jammat ihop ett försvarstal till Thunberg och hennes arbete för klimatrörelsen. Med toner av reggae sjunger aktivisten “Du får det inte lätt när du inser att Greta har rätt”

Om inte låtarna vänder sig till Thunberg, är det till makthavarna, i synnerhet Stefan Löfven.

Aktivisten Helena från Göteborg har skrivit en tango för statsministern. Hon vädjar till honom att utlösa klimatnödläge för hennes barnbarns skull, för isbjörnarnas skull och för klimaträttvisa.

Även punkgruppen Ellenpunk adresserar sitt missnöje till makthavarna, som de tillskriver titlarna “tjocka gubbar” och “idioter”.

Extinction Rebellion under deras Novemberuppror 2020 på Sveavägen i Stockholm
Extinction Rebellion under deras Novemberuppror 2020 på Sveavägen i Stockholm. Foto: Extinction Rebellion.

Det är även tydligt att de käppar i hjulen som Coronapandemin har satt i rörelsens arbete har bidragit till en kampsångsabstinens. I raplåten Bättre tillsammans gör duon Climate X-press ett arrangemang av en inspelning från en demonstration där ungdomar skriker: “Vad ska vi göra? Rädda klimatet! När? Nu!”

För att kvala in i festivalen måste bidragen uppfylla ett antal villkor. Texten ska handla om XRs budskap, liksom klimatkrisen. Varken svärord eller teman som är olämpliga för barn får förekomma. Utöver det har aktivisterna haft relativt fria tyglar, där många är klart inspirerade proggen.

Bidragen har färdats genom cyberrymden från olika håll i världen. Reggae-låten GretaReggae är från Göteborg, medan techno-låten Children of the Revolution skapades i Cornwall, Storbritannien. Även aktivister från andra sidan Atlanten har legat i, däribland bidraget East side West side som har rötter i just New York.

Om Mello Rebello syftar till att främja gemenskapen aktivister emellan, är helgens eurovisionsfestival ett försök att främja den europeiska grannsämjan. I vanliga fall vallfärdar schlagersugna människor till det land som föregående år kammat hem vinsten, som i år hade varit Rotterdam. Men i ovanliga fall, som i covid-19s andra levnadsår, är evenemanget digitalt och vallfärderna går istället till tittarnas respektive surfplattor, datorer, mobiltelefoner eller tv- och radioapparater.

Även aktivisterna i Mello Rebello vänder sina fanor till cyberrymden. Evenemanget är helt digitalt och det är den Svenska grenen av XR som tagit initiativet. De tävlande låtarna har sovrats fram av en jury och sedan den första maj har det gått att rösta på sina favoriter.

Röstningen sker genom en Swish-betalning på antingen 40 kronor eller 240 kronor. Det bidrag som får mest Swish-kärlek kammar hem tävlingen och vinner en musikvideo producerad av XRTV. De insamlade pengarna går till XR Sveriges verksamhet.

Den 8 maj hade Extinction Rebellion en aktion där blockerade gator runt om i Sverige
Den 8 maj hade Extinction Rebellion en aktion där blockerade gator runt om i Sverige. Foto: Extinction Rebellion Sverige.

Uppror för allt levande, skriver Extinction Rebellion Sverige på sin hemsida. Rörelsen är ett nätverk som är kritiska mot systemet och visar sina ståndpunkter genom aktioner, med avstamp i civil olydnad. De visar sin aktivism genom att bland annat limma fast sig utanför departement, dränka sig själva i olja och spela döda på gator och torg. Deras ståndpunkter är tydliga: vi befinner oss i en ekologisk kris, och makthavarnas passivitet är ett brott. De kräver att politiker fattar beslut å moder Jords vägnar.

Syre har tidigare skrivit om rörelsen och deras aktioner. En gång vid en mänsklig vägblockad på Avenyn i Göteborg och en annan när två aktivister planterade penséer och tusenskönor på Sergels torg i Stockholm.
 
– Om blommor ses som skräp visar vi vad som är konstigt i maskineriet. Vi testar gränserna och ser vilka reaktioner vi får, sade den 18-åriga aktivisten Sofia Hölaas Borén då.

Även om Tusses låt Voices i Eurovision kanske blir sommarplågan 2021, kommer låtarna i Mello Rebello antagligen också bli plågor. Men då kampsångsplågor som kommer pulsera under XRs kommande aktioner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV