Radar · Politik

 Statsvetare: V stärks av hyresdebatten – SD kan lägga krokben

Vänsterpartiet kan stärkas av debatten om marknadshyror och av hotet att fälla regeringen, tror statsvetaren Ulf Bjereld.

Skickligt agerat, men riskabelt. Det anser S-märkta statsvetaren Ulf Bjereld om Vänsterpartiets hot om att fälla regeringen. Hans kollega Jan Teorell tror att Nooshi Dadgostar vill återupprepa vad partiet gjorde 1990 – men är dömda att misslyckas.

Antingen drar ni tillbaka förslaget om marknadshyror i nyproduktion eller förhandlar om förändringar med Hyresgästföreningen – annars är vi beredda att rösta bort er från Rosenbad. Det var budskapet till regeringen från vänsterledaren Nooshi Dadgodstar under tisdagen. Skickligt politiskt agerat, anser statsvetaren Ulf Bjereld som själv är socialdemokrat.

– På det här sättet blir det fortsatt fokus på kampen mot marknadshyror som är ideologiskt väldigt viktig för partiet och där de sannolikt har ett starkt stöd hos svenska folket. Man får med sig sina medlemmar och väljare och stärks både internt och externt, säger han.

Men att Vänsterpartiet inte själva har tillräckligt många mandat för att få till en misstroendeomröstning i riksdagen innebär en risk, menar han.  Moderaterna och Kristdemokraterna står fast vid att de inte kommer hjälpa Vänsterpartiet med namnunderskrifter för att begära en misstroendeomröstning, men att Sverigedemokraterna – som också är motståndare till marknadshyror – gör det på egen hand. I det läget menar Ulf Bjereld att Vänsterpartiet kommer avstå från att fälla regeringen.

– Det är svårt att säga att man ska isolera Sverigedemokraterna och sedan gå fram tillsammans med dem i en så viktig fråga, säger han.

V drömmer om 1990?

Statsvetarprofessorn Jan Teorell däremot, tror att V skulle stödja en misstroendeförklaring som SD tagit initiativ till.

– Jag tror att de kan svälja det. De kan fortfarande säga att det inte skett i samarbete med SD, utan att ”nu har någon väckt ett misstroende och det kommer vi stödja”, säger han.

Jan Teorell tror att Vänsterpartiets strategi går ut på att återupprepa vad man gjorde 1990. Då fällde partiet Ingvar Carlssons regering tillsammans med de borgerliga efter förslaget om ett ”stoppaket” som bland annat innebär stopp för lönehöjningar och strejkförbud under kommande år. Regeringen avgick, men tillträdde snart igen – utan att genomföra lönestoppet. Men skillnaden mellan då och nu är stor, menar Jan Teorell. Då var det upp till Vänsterpartiet att  släppa fram regeringen eller inte. Nu är det också upp till Centerpartiet.

– Skulle Löfven försöka ombilda regeringen utan förslaget om fri hyressättning, som redan är ganska urvattnat, då kommer kanske inte Centerpartiet vilja stanna längre, säger Jan Teorell.

"Undrar om Socialdemokraterna bryr sig"

Om det går så långt som till en misstroendeomröstning tror Jan Teorell att ett extraval inte är helt osannolikt. För Socialdemokraterna ter sig ett extraval inte nödvändigtvis lika skrämmande som Vänsterpartiet räknat med i början av mandatperioden när man lovade att dra tillbaka sitt stöd för regeringen om de försämrade anställningsskyddet eller införde marknadshyror, enligt Jan Teorell.

– Vänsterpartiet trodde att Socialdemokraterna aldrig vågar gå till extraval på frågan om arbetsrätten eller marknadhyrorna. Jag tror de hade rätt när det gäller arbetsrätten, men när det gäller hyrorna undrar jag om Socialdemokraterna bryr sig lika mycket.

Han pekar på hur socialdemokratiska ministrar nu enträget tonar ned betydelsen av frågan och hamrar in budskapet att det befintliga beståndet inte påverkas av den fria hyressättningen i nyproduktion.

– Jag tror inte att Socialdemokraterna är rädda för att det skulle bli en dominerande fråga i valrörelsen. Den skulle handla om helt andra saker, säger Jan Teorell.

Ulf Bjereld gör en helt annat bedömning.

– Socialdemokraterna vill definitivt inte ha en valrörelse som handlar om att man är för marknadshyror. Det skulle inte skulle vara lätt att få den att handla om annat när det är den frågan som lett till ett extraval, säger han.