Radar · Utrikes

Stelt och kaotiskt vid Biden-Putin-mötet

USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin vid inledningen av mötet i Genève.

Toppmötet mellan USA:s president Joe Biden och den ryske presidenten Vladimir Putin har inletts i Genève. Men fototillfället före det enskilda samtalet var både stelt och obekvämt.

Insatserna är höga, förväntningarna låga och uppståndelsen kring de två ledarnas möte i Villa de la Grange i Schweiz är kaotisk.

Frågan är om de kan enas om någon av de svåra frågor som ska dryftas.

Både Putin och Biden log – om än stelt – när de skakade hand på 1700-talspalatsets trappa. Sedan öppnade de trädörrarna för ett möte som ingen verkar kunna förutspå exakt hur länge det ska pågå.

Väl där inne uppstod förvirring och smärre kaos då ryska och amerikanska reportrar trängdes med varandra medan de båda ledarna uttalade sina öppningsfraser.

Putin satt nedhasad och trummade lite på armstödet. Biden försökte sig på några leenden. Men de tittade knappt på varandra.

Tonen var dock artig.

– Jag hoppas att vårt möte kommer att bli fruktbart, sade Putin.

Ansikte mot ansikte

– Det är alltid bättre att ses på riktigt, sade Biden, innan journalisterna ombads att lämna rummet.

På dagordningen står samtal om kärnvapenstabilitet, cybersäkerhet, klimatförändringar och ett möjligt fångutbyte, enligt uppgifter från Putins utrikespolitiske rådgivare Juri Usjakov. Biden har även lovat att ta upp Rysslands agerande i Ukraina och tillståndet för den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj – bland annat.

Att Vladimir Putin kortege svepte genom det flaggprydda och nedstängda Genève i tid kan tolkas som en antydan om respekt. När ryssen mötte Bidens företrädare Donald Trump i Helsingfors 2018 lät han han denne vänta i nästan en timme. Putin har också varit sen till möten med president Barack Obama, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och påven.

Men i dag passade han tiden. Och efter en spänd vår präglad av hårda utspel mellan USA och Ryssland har han de senaste dagarna slagit an en mer vänlig ton.

I helgen kallade han Biden för ”professionell”.

Även Joe Biden har inför mötet gjort en helomvändning från i våras, då han svarade ja på frågan om Putin är en mördare.

– Han är smart. Han är tuff. Jag ser honom som en värdig motståndare, sade Biden om Putin efter Natotoppmötet härom dagen.

Den amerikanske ledaren aviserade också att han vid toppmötet tänker göra klart för Putin att det finns områden där de två kan samarbeta – om ryssen väljer det.

Och om han väljer att inte samarbeta och agerar som tidigare, när det gäller cybersäkerhet och vissa andra aktiviteter, då kommer vi att svara på det, underströk Biden.

Helikoptrar och soldater

Nu återstår det att se om de två kan få personkemin att stämma. Över ett hett Genève hovrar helikoptrar och på Genèvesjön patrullerar polis- och militärbåtar.

Omkring tusen schweiziska soldater har kallats in och till Genèvebornas stora förtret är många kvarter avstängda runt Parc de la Grange, 1700-talspalatset där de två träffas, ligger.

Lämna ut cyberbrottslingar?

Såväl Kreml som Vita huset har spelat ner förväntningarna inför mötet och varnat för att det är sannolikt att ingen överenskommelse alls nås. I helgen sade dock Putin till ryska medier att han är öppen för att lämna ut cyberbrottslingar till USA – om ett bilateralt avtal nås och amerikanerna förbinder sig att göra detsamma.

Men parallellt sade han till amerikanska NBC att det inte finns några bevis för de ryska cyberattackerna.

– Vi har anklagats för allt möjligt. Var är bevisen? Det börjar bli farsartat, sade Putin.

Biden har länge irriterats över digitala angrepp mot USA:s valrörelser som underrättelsetjänster har spårat till Ryssland. I våras införde Vita huset ytterligare sanktioner mot Moskva med anledning av dessa.

Toppmötet är den sista anhalten på Bidens intensiva Europaresa, den första internationella tripp han har gjort sedan han flyttade in i Vita huset

Fakta: Hålltider för toppmötet

Klockan 13.25: USA:s president Joe Biden och Rysslands president Vladimir Putin fotograferas med Schweiz president Guy Parmelin.
Klockan 13.35: Toppmötet mellan Biden och Putin inleds.
Mötet väntas pågå i upp till fem timmar, utan någon matpaus.
Därefter planerar de båda presidenterna att hålla varsin separat presskonferens. Putin väntas börja.
Källa: Vita huset

Fakta: Joe Biden och Vladimir Putin

Joe Biden föddes 1942 i Pennsylvania.
Arbetade en kort tid som advokat innan han gav sig in i politiken. Mellan 1972 och 2009 var han Delawares senator. Därefter var han Barack Obamas vicepresident mellan 2009 och 2017.
I höstas vann han presidentvalet mot Donald Trump och han flyttade in i Vita huset i januari.
Vladimir Putin föddes 1952 i Leningrad (nuvarande S:t Petersburg).
Han har en juristexamen och rekryterades tidigt av säkerhetstjänsten KGB.
1999 blev han chef för säkerhetstjänsten FSB. Samma år meddelade president Boris Jeltsin att han ville se Putin som sin efterträdare.
Vann sitt första presidentval 2000 och var president i åtta år. 2008 blev han premiärminister för att 2014 väljas till president igen.

Fakta: VIlla de la Grange

Villa de la Grange, där USA:s respektive Rysslands presidenter Joe Biden och Vladimir Putin möts på onsdag, ligger i Parc de la Grange i Genève. Parken har anor från romartiden. På 1700-talet betraktades den som ett jordbruksområde och ägdes av familjen Lullin.
Det var familjen Lullin som lät bygga Villa de la Grange mellan 1768 och 1773, efter arkitekten Jean-Louis Bovets ritningar. De anlade även en fransk trädgård omkring den. På den tiden låg villan i stadens utkant och användes främst som sommarboende och gästhus.
Så småningom tog familjen Favre över ägorna. De anlade bland annat dammar, en stenträdgård och ett orangeri. 1821 byggde de ett bibliotek som skulle husera Guillaume Favres samling av 15 000 böcker.
Ägorna med villan och biblioteket donerades till Genèves stad 1917. Parken är i dag öppen för allmänheten och klassas som ett historiskt monument.
Källa: Genèves stad

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV