Radar · Integritet

Ny sajt håller koll på betalningarna till cyberkriminella ligorna

En ny sajt håller koll på betalningarna till cyberkriminella ligorna.

Webbsidan ransomwhe.re håller koll på hur mycket bitcoin som betalats ut till digitala plånböcker med kopplingar till olika utpressarligor, uppger Computer Sweden.

En ny sajt som heter Ramsomwhere kartlägger vad kriminella tjänar på så kallade ransomware-attacker. Det var just en ransomware-attacker som Coop råkade ut för nyligen då det tvingades hålla de flesta av sina butiker stängda i flera dagar.

Motsvarande en halv miljard kronor har hackargrupperna dragit på sin kriminella verksamhet hittills enligt Ramsomwhere senaste uppdatering. Bakom sajten finns Jack Cable, en säkerhetsforskare som jobbar med Krebs Stamos Group och USA:s försvarsmakt.

Revil/Sadinokibi låg, förutom attacken mot Coop, även bakom attacken mot den amerikanska köttproducenten JBS
Revil/Sadinokibi låg, förutom attacken mot Coop, även bakom attacken mot den amerikanska köttproducenten JBS.

Mest pengar har hittills betalts ut till hackergruppen Netwalker (Malito), cirka 27 miljoner dollar. Drygt. Revil/Sodinokibi, hackergruppen som bland annat låg bakom attacken mot Coop har fått in nästan 12,5 miljoner dollar på sin kriminella verksamhet.

Summorna som anges på Ramsomwhere, skriver Computer Sweden, utgår från värdet på bitcoin dagen som utbetalningarna skedde.

Computer Sweden tipsar också om en webbsidan, ransomwhe.re, som håller koll på hur mycket bitcoin som betalats ut till digitala plånböcker med kopplingar till olika utpressarligor.