Radar · Integritet

IMY vill att Region Skåne utreder patientsekretess i nytt system

IMY vill att Region Skåne utreder integritetskänslig personuppgiftsbehandling i vården.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen ska införa det amerikanska vårdinformationssystemet Millennium. Men Integritetsskyddsmyndigheten avråder från att Cerners personal i USA och Indien ska hantera känsliga patientuppgifter.

I våras vände sig Region Skåne till Integritetsskyddsmyndighetet, IMY, för att få råd gällande hanteringen av känsliga patientuppgifter. I IMY:s svar, som kom i veckan, avråds regionen från att använda Cerners drift och support, rapporterar SVT nyheter Skåne.

”Detta eftersom IMY bedömer att det inte finns rättsligt stöd enligt artikel 9.2 h i dataskyddsförordningen för att behandla känsliga personuppgifter hos dessa personuppgiftsbiträden, då kravet på tystnadsplikt i artikel 9.3 i dataskyddsförordningen inte är uppfyllt”, skriver IMY i sitt yttrande.

Sedan januari i år finns den svenska tystnadspliktslagen, som ska se till att känsliga uppgifter om till exempel hälsa inte röjs till obehöriga.

År 2017 upphandlade Region Skåne Millennium, som ska samla all digital vårdinformation, däribland journalsystem, på samma plattform.

Affären har väckt frågor om sekretess på patientdata, rapporterar även Läkartidningen. Systemet kan anpassas efter beställarens önskemål, men innebär i dagsläget att data skickas till servrar utanför EU.

Enligt IMY kommer Sverige att ha begränsade möjligheter att lagföra en person i Indien eller USA för brott mot tystnadsplikten, vilket betyder att skyddet för personers integritet försämras.

IMY råder Region Skåne att utreda lagstiftningen i Indien och USA ytterligare.

”Enligt IMY:s uppfattning behöver regionen fästa stor vikt vid IMY:s yttrande eftersom det rör sig om en mycket integritetskänslig, omfattande och riskfylld personuppgiftsbehandling som regionen har tänkt vidta”, skriver Linn Sandmark, jurist vid IMY, i ett mejl till SVT nyheter Skåne.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV