Zoom

Fler fattiga barnfamiljer under 2020: ”Det har blivit tuffare”

De ekonomiska skillnaderna mellan olika barnfamiljer ökar.

Under 2020 har andelen barnfamiljer med låg inkomststandard ökat och de ekonomiska skillnaderna mellan olika barnfamiljer ökar. Det är några slutsatser i en ny rapport från Försäkringskassan.

– Sett ur ett lite längre perspektiv minskar andelen ekonomiskt utsatta barnhushåll samtidigt som skillnaderna ökar mellan barn som bor med en ensamstående förälder och barn som bor med sammanboende föräldrar när det gäller ekonomisk standard.

Det säger Henrik Lindholm, analytiker på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– På många sätt ser vi att den här utvecklingen har fortsatt även under 2020 men vi ser också pandemins negativa inverkan. Till exempel har andelen barnfamiljer med låg inkomststandard ökat markant under 2020.

Försäkringskassans familjeersättningar ska bidra till att höja barnhushållens ekonomiska standard. I genomsnitt utgör de drygt 9 procent av barnhushållens disponibla inkomst.

Enligt Henrik Lindholm har familjeersättningarna minskat med över en tredjedel för ensamstående och med en tiondel för sammanboende barnhushåll på 20 år.

– En del av förklaringen är att inkomsterna har ökat mindre för ensamstående än för sammanboende barnhushåll. Samtidigt har de behovsprövade bidragen, som i större utsträckning riktar sig till ensamstående, inte hängt med inkomstutvecklingen på samma sätt som den indexerade föräldraförsäkringen, som till större del tillfaller sammanboende hushåll, säger han.

Christina Olsson, generalsekreterare för Sveriges makalösa föräldrar
Christina Olsson, generalsekreterare för Sveriges makalösa föräldrar. Foto: Pressbild

”Inte pengar till det basala”

I Försäkringskassans nya rapport ”Barnhushållens ekonomi” beskrivs pandemiåret: ”Ökningen under år 2020 gäller alla hushållstyper men är störst bland ensamstående med barn. Nästan var femte ensamstående med barn hade låg inkomststandard”.

– Låg inkomststandard innebär att föräldrarna inte har pengar att betala det mest basala varje månad. Du måste avstå till exempel hemförsäkring, köpa begagnat och semester är inte att tänka på, säger Christina Olsson, generalsekreterare för Sveriges makalösa föräldrar.

Hon befinner sig på en lägergård utanför Bolmsö i Småland, där organisationen precis har avslutat ett läger för barn 2-8 år och deras föräldrar.

– Det har blivit tuffare under pandemin. Nu har våra medlemmar, som redan levde på marginalen, behövt vara hemma för vård av barn mer. En till två veckors vabb räcker för att deras ekonomi ska krascha. Eller värre, om de har blivit av med sina jobb!

Hon hänvisar till en undersökning från Kronofogden som visar att ensamstående föräldrar som har svårt att betala sina utgifter ökade från 17 till 42 procent i fjol.

Hon vill höja bostadsbidrag

Sveriges makalösa föräldrar arbetar för ”att särlevande föräldrar och deras barn ska ha goda förutsättningar”.

– En typisk medlem hos oss är en undersköterska som tjänar 22 000 kronor i månaden och för henne står hyran för hälften av utgifterna. Jag har sett hur våra kreativa medlemmar bor så litet som möjligt, gör om så att barn kan bo i hörnor i vardagsrum eller föräldrar som sover i inglasade balkonger, säger Christina Olsson.

Enligt henne behöver bostadsbidraget höjas.

– Vi arbetar för att regeringen ska justera bostadsbidraget, som är fryst sedan 1990-talet. Den högsta hyran du får ta med när bostadsbidraget ska räknas fram är 5 900 kronor. Det betyder att många ensamstående med två barn bor i tvårumslägenheter, eftersom de inte kan få stöd till högre hyror, säger hon, och fortsätter:

– Medan bostadsbidraget kostar 4,7 miljarder i stöd varje år betalar vi ut 40 miljarder i räntebidrag till medelinkomsttagare vars villor och lägenheter stiger i värde. Det skulle ta en kvart att utrota barnfattigdomen, om politikerna ville.

”Han vill kunna köpa glass”

Tidigare i sommar berättade den ensamstående mamman Tina, medlem i Sveriges makalösa föräldrar, för Aftonbladet om hur svårt det är att inte ha råd till att hennes 10-årige son ska få göra saker på sommaren sedan hon blev arbetslös under pandemin.

– Det kostar till och med att gå till stranden. Då vill han precis som sina kompisar kunna köpa glass eller hamburgare. Men vi har inte råd. Har du 100 kronor per dag att leva på så blir det svårt. I vissa fall känns det bättre att stanna hemma, sa hon till tidningen den 19 juni.

Efter artikeln fick Tina 15 000 kronor från Aftonbladets fond för behövande.

– Jag ska betala hans simning, han går i en tävlingsgrupp, och sen ska jag köpa all utrustning han behöver för att vara en riktig simmare. Sen ska vi göra en utflykt, kanske till Furuvik eller Liseberg, säger hon till Aftonbladet.

Hon och organisationen planerar också att bjuda andra medlemmar på en dag på tivolit Gröna Lund.

– Makalösa föräldrar arbetar just nu hårt för att alla våra medlemmar ska ha få möjlighet till minst en lyxig sommaraktivitet innan skolan börjar igen, tack vare det extra coronabidraget på 1,4 miljoner vi precis har fått, säger Christina Olsson.