Radar · Djurrätt

Covid stängde marknad – många djur dog

Kaniner och andra djur dog efter att en marknad i Bangladeshs huvudstad Dhaka tvingades stänga till följd av covidrestriktioner.

Katter och hundar, fåglar och kaniner. Hundratals djur gick en plågsam död till mötes när Dhakas största djurmarknad stängdes på grund av covidrestriktioner.

Uppskattningsvis 400 fåglar och dussintals hundar, katter, kaniner och marsvin ska ha strukit med sedan marknaden stängde den 1 juli, enligt en talesperson för djurmarknaden, Katabon. De flesta djuren har kvävts till döds eller dött av värmeslag.

Efter att djurens död uppmärksammats i landets medier beslutade myndigheterna i onsdags att de trånga små djuraffärerna skulle få ha dörrarna öppna åtminstone två timmar på morgonen och två timmar på eftermiddagen.

Djurrättsaktivister har reagerat med ilska och upprördhet. De menar att djurmarknaderna borde förbjudas helt och hållet eftersom djuren – pandemin oaktat – anses leva under oacceptabla förhållanden.

– Ställen som Katabon borde inte få finnas överhuvudtaget, säger Rubaiya Ahmad vid djurrättsorganisationen Obhoyaronno till AFP.