Radar · Miljö

Britter dumpar avlopp rätt ut i havet

Nedsmutsad strand.

Storbritanniens privatiserade vatten- och avloppssystem har lett till att mycket stora mängder orenat avloppsvatten spolas rätt ut i havet. Ett fenomen som inte bara leder till nedsmutsning och miljöproblem, vetenskapen varnar för att det kan vara ett sätt som covid kan spridas.

Vatten och avlopp privatiserades 1989 i Storbritannien av den konservativa regeringen. England och Wales gick längst och är nu de enda områden i världen som har helt privat verksamhet. Innan dess hade rent vatten betraktats som så viktig för medborgarna att privata intressen inte hörde hemma där. Den brittiska politikern Joseph Chamberlain sa redan 1884 att motsättningen var för stor mellan den enskildas intresse av rent vatten och de privata företagens intresse av så stor vinst som möjligt. Ändå privatiserades verksamheten av ideologiska skäl hundra år senare.

Tidigare under veckan rapporterade The Guardian att företaget Southern Water dömts att betala en miljard kronor i böter för att medvetet ha släppt ut minst 16 miljarder liter orenat avloppsvatten rakt ut i havet. Det var inte första gången bolaget bötfällts. Vid minst fem tillfällen har de fått betala stora summor för det en domare kallade ”ett envist brottsligt beteende”.

"Varenda flod är förorenad"

Southern Water är långt ifrån de enda som syndar. Nu visar det sig att varenda en av de engelska vatten- och avloppsföretagen har misslyckats med att uppnå de mål som politiker och myndigheter har satt upp för dem.

– Varenda flod i landet är förorenad, säger miljöaktivisten Feargal Sharkey till BBC.

Åklagaren Andrew Marshall säger enligt The Guardian att företagen var mycket väl medvetna om problemet. Southern Water gör vinster i miljardklassen, men har inte bara släppt ut orenat avloppsvatten, de har enligt Marshall inte gjort någonting överhuvudtaget för att rusta upp sina anläggningar.

Enligt The Guardian skedde sådana medvetna utsläpp av avloppsvatten vid mer än 200 000 tillfällen bara under 2019, under sammanlagt över en och en halv miljon timmar stod kranarna öppna i Storbritannien. Ashley Smith från miljögruppen Windrush against Sewage Pollution menar att det är fråga om ett system som ger ”a license to pollute”, en licens att förorena.

– Industrin har tillåtits strunta i sitt ansvar och de har utnyttjad den friheten obarmhärtigt, säger han till the Guardian.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV