Radar · Arbetskritik

Sysselsättningen ökar inte med RUT-avdragen

RUT- och ROT-avdragen leder inte till så många fler jobb, enligt en ny studie.

Det blir inte så många fler jobb med RUT- och ROT-avdrag. Det visar en ny finsk studie som jämfört effekter av RUT och ROT i Sverige och Finland. Redan innan skattesubventionerna infördes fanns en tydlig efterfrågan på hushållsnära tjänster enligt rapporten.

Bland argumenten som ofta framförs till stöd för RUT- och ROT-avdrag är att det skapar fler jobb och minskar skattefusk.

– Våra resultat visar ganska övertygande att dessa skattesubventioner enbart ökar konsumtionen av dessa tjänster och sysselsättningen lite grand, och något minskar skatteflykt. Effekterna är mycket små i vår studie, säger Tuomas Kosonen, forskningschef vid Löntagarnas forskningsinstitut, till Arbetsvärlden.

De finländska forskarna pekar på att efterfrågan på hushållsnära tjänster ökat redan innan skattesubventionerna infördes och att det är en allmän och växande global trend. Men den slutsatsen kritiseras nu. Johanna Rickne vid Stockholms Universitet som forskat på hur personer som står långt ifrån arbetsmarknaden fått jobb i RUT-sektorn menar att vi fått en sysselsättningseffekt som särskilt gynnat arbetskraftsinvandrare från EU.

Tuomas Kosonen försvarar resultatet:

– Jag förstår att det ibland är svårt att acceptera resultat som går i motsatt riktning mot sunt förnuft och intuition. Vi har till exempel en uppgift i vår rapport om att antalet städföretag ökar kraftigt redan innan skattesubventioner infördes för dessa tjänster, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV