Radar · Inrikes

Oro för att vaccinbedrägerier ska öka

Inrikesminister Mikael Damberg (S).

Bara sedan årsskiftet har det kommit närmare hundra polisanmälningar om försök till vaccinbedrägerier. Oro finns för att fenomenet ska öka mot främst äldre.

– Det är allvarligt, för när vi ser vilka som drabbas av de här bedrägerierna så är 95 procent över 65 år, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

I 75 procent av fallen är offren 80 år eller äldre.

– Det är väldigt sårbara grupper som kriminella riktar sig mot, säger Damberg.

Han hade på tisdagen ett digitalt möte med polisen på Nationellt bedrägericentrum, NBC.

Bakgrunden är en oro för att allt fler bedragare ska utnyttja vaccineringen mot covid-19 för att lura pengar av äldre.

Ökad risk

Hittills har vaccineringen framförallt riktats mot äldre på särskilda boenden. När nu fler regioner kommer in i nästa fas och ska vaccinera äldre som bor hemma ökar riskerna för bedrägerier.

Damberg har en uppmaning till regionerna.

– När vi går in i de här allmänna vaccinationsperioden då är det väldigt viktigt att informationen blir tydlig så man inte blir lurad, säger han.

Damberg understryker att alla måste veta att vaccinationen inte kostar något och att man inte ska lämna ut bankuppgifter om någon hör av sig.

Även polisen har uppmanat regioner och vårdcentraler att vara tydliga med hur vaccinationsbokningar går till och att vaccinering inte kostar något.

Hot om våld

Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragaren uppger att denne ringer från vårdcentral, 1177, Folkhälsomyndigheten, hemtjänsten eller hemsjukvården. Den uppringde uppmanas att identifiera sig, betala en avgift för vaccinet eller bekräfta bokad vaccinationstid genom bankdosa eller bank-id.

Det har också förekommit att bedragaren besökt offret i hemmet för att hämta betalkort eller kod. I något fall har hot om våld förekommit när bedrägeriet avslöjats.

Enligt siffror från NBC så har fram till den 16 februari 93 anmälningar gjorts om bedrägeriförsök kopplat till vaccinering.

Fram till och med den 7 februari hade sex fullbordade bedrägeribrott med koppling till vaccination begåtts. Totalt kom bedragarna över 59 000 kronor.

– Det handlar både om att skydda sårbara grupper , men också om att det inte ska bli osäkerhet kring vaccinationen. Blir folk rädda för att bli lurade så finns risk att färre också vaccinera sig, säger Damberg.

Det finns även andra typer av bedrägerier kopplade till pandemin.

Under förra året anmäldes 230 bedrägeriärenden kopplade till sjukdomen, enligt siffror från NBC. Det var dock färre än vad som befarades i början av pandemin.

Internationellt har rapporter kommit om falska covid-intyg i och med att länder infört reserestriktioner och stängt gränser, enligt NBC.

Damberg pekar också på att bedragare i Storbritannien skickat ut e-post för att få ut bankuppgifter. I Kanada har bedragare försökt sälja paket för vaccination i hemmet.