Radar · Miljö

Ryssland: Beslut om Nordstream 2 är politik

Nordstream 2 kan bli en prövning för Tysklands nye förbundskansler Olaf Scholz.

Tyska energimyndigheter meddelar att beskedet om gasledningen Nordstream 2 kan tas i bruk inte kommer förrän andra halvåret 2022. Ryska representanter i EU kallar det hela för ett politiskt beslut snarare än ett baserat på fakta.

En mangling i energifrågorna pågår på EU-toppmötet i Bryssel. Bland annat väntas en diskussion om den rysk-tyska gasledningen Nordstream 2, enligt en EU-källa.

Ledningen löper under Östersjön och är färdigställd men tillståndsprocesser i Tyskland, där ledningen slutar, är inte klara.

Under torsdagen meddelade tyska energimyndigheter att ett besked om godkännande kan komma först andra halvåret 2022 – något Ryssland reagerar på.

– Det här är såklart politik, inget annat än politik, säger Vladimir Tjizjov, en av Rysslands representanter i EU, till den ryska statliga nyhetsbyrån Tass.

Prövar Scholz

För nytillträdde tyske förbundskanslern Olaf Scholz blir gasledningen sannolikt en av hans första stora prövningar. Men nu får han alltså minst ett halvårs respit innan det blir skarpt läge.

Lettlands premiärminister Krisjanis Karins tycker att EU-ledarna måste stå upp mot Rysslands president Vladimir Putin.

– Just nu försöker Putin använda Nordstream som en sorts utpressning mot EU och hävdar att om vi vill ha mer gas så måste vi öppna upp Nordstream. Det stämmer inte. Det finns redan tillräcklig infrastruktur för att få all gas vi behöver via Ukraina.

Europa får ungefär 35 procent av sin naturgas från Ryssland. Den stora Jamal-ledningen löper genom Polen och Belarus till Tyskland, en annan går via Ukraina, medan Nordstream-ledningarna går parallellt på botten av Östersjön, bland annat på svenskt vatten.

"Bryta beroendet"

Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) anser att EU måste bryta beroendet av fossila bränslen – inklusive rysk gas.

– Slutsatserna av det vi ser i dag är att omställningen behöver gå snabbare och att vi snabbare behöver säkra tillgången till billig förnybar energi och bryta beroendet av fossila bränslen, inte minst den ryska gasen, sade Andersson under onsdagen.