Det är en vecka kvar till jul och hög tid att planera julmaten. Denna jul har Syre fått besök av Spenat i stan som bjuder på fina recept att laga från grunden med bönor, ärtor, kål och rödbetor.
Bakom recepten står de odlande journalisterna Anna Rökaeus och Olof Söderén, som bland annat skrivit odlingsboken Spenat i stan och producerar podcasten Odlarna. De bor i Göteborg där de odlar på odlingslott, i kollektivodling, på gården och självklart även i fönstren hemma i lägenheten. De strävar efter att knyta kretslopp och gödslar med kompost, guldvatten och gräsklipp.
Vegansson med kapris
2 stora gula lökar
neutral rapsolja
½ dl kapris i saltlag
1 dl solroskärnor
1 tsk malen kryddpeppar
2 krm malen kryddnejlika
2 stora vitlöksklyftor
1 kg potatis
5 dl havregrädde
2 dl havremjölk
2 krm nymalen svartpeppar
4 krm salt
½ dl ströbröd
50 g vegetabiliskt smör (t ex ekologiskt från Naturli)
Sätt ugnen på 200 °C. Dela löken i fyra delar och finstrimla delarna. Fräs i rapsolja tills den blir mjuk och börjar gulna. Skölj och hacka kaprisen och blanda ner den i löken tillsammans med solroskärnor, kryddpeppar och kryddnejlika. Stek sedan alltsammans i ett par minuter och pressa därefter över vitlöken. Skala potatisen och skär den i stavar. Blanda havregrädde, havremjölk, svartpeppar och salt i en bunke.
Pensla en stor, eller ett par mindre, formar med rapsolja. Varva sedan potatisen med lök/kapris/krydd-blandningen i formen/formarna, och häll därefter över gräddblandningen. Strö på ströbröd och hyvla därefter över smöret.
Grädda längst ner i ugnen på 200 °C i ca 45-60 minuter. Börja kika efter 45 min så att ytan inte blir bränd, och känn efter så att potatisen är ordentligt mjuk innan du tar ut den.
Bondbönebullar
ca 35 st
1 stor gul lök
2 klyftor vitlök
½ dl vetemjöl
1 ½ dl havregryn
350 g skalade gröna bondbönor (ej torkade)
½ dl vatten
salt och peppar efter smak
rapsolja till stekningen
Tina bondbönorna om de är frysta. Skala löken och vitlöken och hacka fint i matberedare. Häll i bönorna och övriga ingredienser och mixa en stund till, men inte alltför länge om du föredrar att känna texturen av bönorna. Forma smeten till små bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda bullarna i 175 °C i 15 minuter. Efter halva tiden brukar vi vända dem och även passa på att försiktigt rätta till formen på dem om de plattat till sig mot plåten. Så här långt går det fint att göra klart bullarna i förväg, och sedan förvara dem i frysen eller någon vecka i kylskåp.
När det är dags att äta bullarna är det bara att ta fram och lägga direkt i stekpannan så att de tinar och får lite färg. Detta sista moment kan såklart också göras direkt efter att de varit i ugnen, ifall att de ska ätas direkt.
Syrlig grönkålssallad
150 g bladkål, t ex grönkål, palmkål eller sibirisk bladraps
2 msk olivolja
½ tsk salt
1 dl solroskärnor
1 msk citronjuice
Börja med att rensa bort de grova mittnerverna om du använder hela kålblad (mängden i receptet är beräknad på färdigrensade blad). Strimla kålen fint och blanda den med olja, salt och citronjuice i en bunke. Massera alltihop med händerna tills kålen börjar bli mjuk.
Rosta solroskärnorna långsamt i en torr panna tills de får en gyllengul färg. Låt dem svalna och blanda sedan ner dem i salladen.
Tillred denna sallad kort innan servering – den är godast om den äts direkt. Eventuella rester kan stekas och ätas varma.
Rödbetsspread
ca 200 g rödbetor (motsvarar ca 3-5 st)
150 g torra gula ärtor
ca 0,75 dl olivolja
lite pressad citron, ca ¼ citron eller efter smak
ca ½ tsk salt eller efter smak
Olika smaksättningar:
vitlök
pepparrot
spiskummin och vitlök
basilika och vitlök
Blötlägg i tio timmar och koka dem sedan i nytt vatten tills de blir mjuka (ca 40 min). Ett tips är att ha färdigkokta i frysen som bara är att ta fram och tina när det är dags att göra röror och biffar. Skala och koka rödbetorna tills de blir mjuka.
Mixa ärtorna och betorna med olivoljan och citronjuicen. Smaka av med salt och det som du väljer som smaksättning. Mixa vidare tills spreaden får en fin konsistens. Låt gärna dra en stund i kylen innan servering.
Ärtröra
250 g torra gula ärter
½ dl olivolja
2 msk näringsjästflingor
½ tsk salt
½ tsk nymalen svartpeppar
Blötlägg i tio timmar och koka dem sedan i nytt vatten tills de blir mjuka (ca 40 min). Mixa alla ingredienser till en slät röra. Tillsätt eventuellt lite vatten om konsistensen blir för fast.
Som variation kan röran smaksättas med exempelvis vitlök eller spiskummin istället för näringsjäst. På bilden har vi garnerat med rosépeppar.
Alla recept av Anna Rökaeus och Olof Söderén.