Radar · Inrikes

Sverige drar ner på bistånd till Afghanistan: ”Behöver lägga om”

Sverige kommer att dra ner på sitt bistånd till Afghanistan, uppger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP).

Det svenska biståndet till Afghanistan kommer att förändras och dras ner, uppger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) för DN, efter att talibanerna tagit över makten i landet.

Tidigare haft Sverige nästan haft en miljard per år i utvecklingsbistånd till Afghanistan, som sedan 2013 är det största mottagarlandet för svenskt bistånd. Men det finns inte längre förutsättningar att ligga kvar på samma nivåer, meddelar biståndsminister Per Olsson Fridh (MP). Efter att talibanerna tagit över makten i landet drar regeringen nu i bromsen för det svenska biståndet.

– Konkret kommer det här att innebära att vi behöver lägga om biståndet till Afghanistan, säger biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) till DN.

Det går inte längre några svenska medel till Afghanistans statsapparat och regeringen förbereder just nu ett beslut om hur Sverige ska lägga om sitt bistånd till landet.

– I det här läget har Sida ansvar för att de medel de har till sitt förfogande används på rätt sätt, säger Per Olsson Fridh (MP).

Läs mer: Kaos och skottlossning på Kabuls flygplats: Människor klamrar sig fast vid flygplan

Läs mer: Kaos och skottlossning på Kabuls flygplats: Människor klamrar sig fast vid flygplan