Radar · Utrikes

Dödsoffer rapporteras från Kabuls flygplats

Folkmassor söker sig till Kabuls flygplats, efter att talibanerna intagit Afghanistans huvudstad.

Minst fem personer har dödats i tumultet på Kabuls flygplats, enligt vittnesuppgifter. Det är därifrån evakueringar sker och det är därifrån desperata afghaner försöker fly, sedan talibanerna tagit över presidentpalatsen.

De fem miste livet när hundratals människor försökte tränga sig in på flygplan som stod redo att lämna Afghanistans huvudstad. Det var oklart om de trampats ner eller träffats av skott, enligt vittnen som pratade med nyhetsbyrån Reuters.

Redan tidigare rapporterades om kaos från den internationella flygplatsen, varifrån ambassadevakueringar sker.

– Jag är väldigt rädd. De skjuter massor av skott i luften, säger ett vittne till nyhetsbyrån AFP.

USA kontrollerar flygplatsen, men allt vanligt civilflyg är stoppat och endast specialflygningar tillåts. Stora skaror människor har ändå sökt sig till flygplatsen i hopp om att kunna fly. På morgonen tog folk sig ut på rullbanorna i hopp om att komma ombord på något plan.

– Folkmassan var bortom kontroll, säger en amerikansk källa till nyhetsbyrån Reuters.

– Vi öppnade eld för att lugna ned kaoset.

USA:s försvarshögkvarter Pentagon ska ha godkänt tillfälliga förstärkningar, nära 6 000 soldater kommer inom kort vara i Afghanistan för att hjälpa till med evakueringarna, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Presidenten Ashraf Ghani har flytt landet, talibanerna har klivit in i presidentpalatsen i Kabul och under natten mot måndag halade USA enligt utrikesdepartementet sin flagga vid ambassaden.

"Kriget är över"

”Militära styrkor från Islamiska emiratet Afghanistan har tagit sig in i Kabul för att garantera säkerheten”, skrev talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid på Twitter på söndagskvällen, och återupptog därmed den landsbeteckning som talibanerna använde innan de störtades 2001.

I en intervju med Al Jazeera sade talespersonen Mohammad Naeem senare på kvällen att:

– Kriget är över i Afghanistan.

Han fortsatte enligt Reuters med att säga att den av FN:s säkerhetsråd terrorstämplade fundamentalistiska talibanrörelsen är ”redo för dialog med alla afghanska ledare och garanterar all nödvändig säkerhet”.

– Vi har uppnått det vi vill, vårt lands frihet och vårt folks oberoende.

Tidigt på måndagen rapporterades lugn råda i Kabul, där gatorna nu ligger tomma. Talibanerna hävdar att inga strider pågår någonstans i landet.

– Situationen är fredlig, enligt våra rapporter, säger en högt uppsatt person i talibanrörelsen till Reuters.

"Skolor öppna för flickor"

Men invånare i huvudstaden, som den afghanska nyhetssajten Tolo News talade med under söndagen, är oroliga. De understryker att de vill ha ett omedelbart slut på konflikten, att inga fler liv får offras.

– Vi vill ha lugn i vårt land. Vi vill ha slut på blodbadet, säger Kabulbon Mirwais.

Flera är kritiska mot det tidigare centralstyrets brist på strategi i förhandlingarna med talibanerna. Men de vill inte ha en återgång till talibanernas hårdföra regim, som störtades för 20 år sedan, understryker de.

– Mänskliga rättigheter måste skyddas. Kvinnor måste kunna lämna hemmen. Skolor ska fortsätta att vara öppna för flickor, säger Layiq.

Men talibanernas referens till ”frihet och oberoende” oroar omvärlden och FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar extremiströrelsen till återhållsamhet.

”Alla övergrepp måste upphöra. Internationella humanitära lagar och mänskliga rättigheter, i synnerhet de svårvunna framstegen för kvinnor och barn, måste respekteras och skyddas”, skriver han på Twitter.

Manar till öppna gränser

FN:s säkerhetsråd ska under måndagseftermiddagen, svensk tid, hålla ett extrainkallat sammanträde i högkvarteret i New York.

”FN är fast beslutet att delta i en fredlig lösning, arbeta för mänskliga rättigheter för alla afghaner, i synnerhet kvinnor och barn, och tillhandahålla livsnödvändig humanitär hjälp och understöd till civila i nöd”, skriver Guterres talesperson Stéphane Dujarric i ett uttalande.

Inför FN-mötet säger Afghanistans FN-ambassadör Ghulam Isaczai till Reuters att:

– Det meddelande jag vill skicka till säkerhetsrådet är: Gör allt ni kan för att förhindra ytterligare våld och säkra ett ordnat maktöverlämnande till en övergångsregering.

I ett gemensamt uttalande skriver över 60 länder – däribland Sverige – att de som vill lämna Afghanistan måste få göra det och att gränserna måste hållas öppna.

”De som har makten i Afghanistan bär ansvar, och ansvarsskyldighet, för att skydda liv och egendomar och för ett omedelbart återställande av lag och ordning” står det i uttalandet, som fortsätter:

”Det afghanska folket förtjänar att få leva i säkerhet och med värdighet. Vi i det internationella samfundet kommer att stå redo att hjälpa dem med det”.

Islamiska budskap

Enligt The Guardian har alla tv-kanaler slutat sända annat än islamiska budskap.

De flesta ambassader har evakuerats, dock inte Rysslands. USA har enligt NBC fått ut runt 500 av sina 5 000 anställda ur landet. Övriga befinner sig, i likhet med den flagga som halats vid ambassaden, på Kabuls flygplats.

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppger att han har varit i kontakt med sina kolleger i Australien, Tyskland, Frankrike och Norge för att diskutera och samordna insatsen på Kabuls flygplats.

Visum på flygplatsen

Frågan om lokalanställdas situation hårdnar också. The Guardian uppger att Storbritanniens ambassadör och tysk ambassadpersonal på flygplatsen utfärdar visum, medan USA:s sista plan för lokalanställda som sökt visum enligt CNN har lyft.

För de som blir kvar väntar en osäker tid.

”Stridande talibaner kommer att stå vakt vid alla Kabuls portar tills dess att en fredlig och tillfredsställande övergång av makten har slutits”, sade talibanernas talesperson Zabihullah Mujahid.

Vad det innebär vet ingen av Afghanistans omkring 40 miljoner invånare. Men många har minnen från det hårda styret för drygt 20 år sedan, innan omvärlden gick in i Afghanistan och störtade talibanerna.

Tidslinje: Talibanernas offensiv

Efter att västerländska styrkor under våren och sommaren lämnat Afghanistan har talibanerna tagit kontroll över allt större områden i landet.
Här är en kort sammanfattning av händelserna:
14 april: USA:s president Joe Biden meddelar att amerikanska soldater kommer att lämna landet från och med den 1 maj, med målet att helt ha lämnat den 11 september.
Juni: Talibanerna intar flera provinser i norr, däribland gränskorsningen mot Tadzjikistan.
2 juli: USA och Nato lämnar flygbasen Bagram, Afghanistans största och nyckel i den USA-ledda offensiven i landet under två decennier.
9 juli: Talibanerna tar kontroll över den primära gränsövergången till Iran i väst.
14 juli: Gränsövergången Spin Boldak mot Pakistan i sydost faller till talibanerna.
21 juli: Enligt uppgifter från USA kontrollerar talibanerna hälften av landets distrikt.
22 juli: Talibanerna hävdar att de kontrollerar 90 procent av alla gränsövergångar – en siffra som tillbakavisas av landets regering.
26 juli: FN uppger att 2 400 civila afghaner dödats eller skadats i striderna under maj och juni, den högsta siffran sedan statistik började föras 2009.
3 augusti: En talibanattack mot försvarsministern i Kabul misslyckas, men åtta människor dödas.
6 augusti: Provinshuvudstaden Zaranj är den första att intas av talibanerna.
8 augusti: Sar-e-Pul, Kunduz och Taloqan, alla nordliga provinshuvudstäder, faller under talibanernas kontroll.
13 augusti: Provinshuvudstäderna Qala-e-Naw, Herat och Lashkar Gah hamnar under talibanernas kontroll. Även landets näst största stad, Kandahar, intas av extremisterna.
14 augusti: Mazar-e-Sharif, provinshuvudstad i Balkh i norr och landets fjärde största stad, faller i talibanhänder. Det gör också Pul-e-Alam, huvudstad i Logarprovinsen.
15 augusti: Staden Jalalabad intas av talibanerna. Huvudstaden Kabul faller.
Källor: AFP och Reuters

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV