Radar · Miljö

Beskedet: FN vill införa vaccinkrav för personal

FN kan kräva vaccination av de personer som besöker högkvarteret i New York.

Den nya snabba spridningen av covid-19 i USA har fått myndigheterna i New York att skärpa restriktionerna. Nu förväntas FN att följa efter genom att skärpa vaccinationskraven för alla som arbetar i stadens FN-högkvarter.

Antalet nya fall av covid-19 har återigen börjat stiga snabbt i USA på grund av den mer smittsamma deltavarianten. Det har lett till att FN nu har skärpt riktlinjerna för all personal och alla diplomater och delegater som besöker FN:s högkvarter.

På fredagen meddelade generalsekreterare Antonio Guterres att smittspridningen orsakar nya problem för världsorganisationen och att man därför kommer att införa fler restriktioner för att skapa en tryggare arbetsmiljö.

Vid högkvarteret kommer FN även fortsättningsvis att följa de regler som införs av New Yorks myndigheter. Nyligen meddelade stadens borgmästare Bill de Blasio ett vaccinationskrav för alla som besöker inomhusställen som restauranger, barer, teatrar eller gym. Fler restriktioner kommer att följa, och de som inte som kan bevisa att de blivit vaccinerade kommer inte att släppas in på dessa ställen.

Även FN kommer inom kort att införa vaccinationskrav för personer som vill besöka någon av alla de platser som serverar mat och dryck i högkvarteret – och obligatorisk användning av munskydd.

Generalsekreteraren meddelar också att nya riktlinjer kommer att publiceras i september.

Aitor Arauz, ordförande för FN-personalens fackförbund i New York, säger till IPS att man står bakom de nya riktlinjerna. Samtidigt påpekar han att FN just nu måste hantera två andra stora kriser – i Haiti och Afghanistan – där många FN-anställda befinner sig i fara.

Även Ian Richards, tidigare ordförande för FN-anställdas stora fackförbund CCISUA, menar att införandet av vaccinationskrav är en bra åtgärd för att världsorganisationens verksamhet ska kunna utföras.

– Vi ser fram emot införandet av liknande åtgärder i Europa, och med tiden, även på andra platser, säger Ian Richards, som arbetar i Genève, till IPS.

I USA ställs många anställda inför ännu hårdare krav. Detta har bland annat drabbat offentliganställda i staden Sacramento och i delstaten Washington, där personalen fått besked om att de måste vaccinera sig, annars riskerar de att avskedas. Åtgärderna har dock mött hårt motstånd från fackförbund, som menar att personalen måste ha rätt att ta sina egna beslut.

Hittills har ungefär hälften av befolkningen i USA blivit fullvaccinerad.
FN har dock inga uppgifter om hur många av de fler än tre tusen anställda vid högkvarteret i New York som blivit vaccinerade. I sitt nya besked uppger dock generalsekreterare Antonio Guterres att all personal inom kort kommer att avkrävas besked om de blivit vaccinerade eller inte.