Radar · Utrikes

Snart kan danskar gå på krogen och ha picknick

Marianne Kolos på Konditori La Glace i Köpenhamn  ser hon fram emot att få ta emot sittande gäster igen.

Barer, restauranger och värdshus slår upp portarna och fotbollsfans kan snart heja på sitt favoritlag från läktaren.
Smittoläget är stabilt och Danmarks återöppnande sker snabbare än vad som tidigare planerats.

– Sunt förnuft att öppna mer och att lätta några av de strängaste reglerna, säger Katia K Østergaard, chef för hotell- och restaurangförbundet Horest

Men pandemiproblemen försvinner inte i ett slag, varnar hon.

Det var på fredagen som danska myndigheter bekräftade att även barer och värdshus omfattas av de restriktionslättnader som de politiska partierna enades om kvällen innan. Det innebär att danskar från och med den 21 april kan ta ett glas på en uteservering utan att behöva visa upp ett så kallat coronapass.

"Är under kontroll"

För att äta eller dricka inomhus krävs dock både bordsbokning samt att gästerna visar upp ett pass – som påvisar att de har vaccinerat sig, har antikroppar eller gjort ett negativt covidtest de senaste 72 timmarna.

Alkoholservering får pågå till klockan 22 och en timme senare ska restaurangerna vara stängda.

Från och med nästa onsdag blir det även okej för tio personer att träffas inomhus, i stället för fem som tidigare meddelats. Och utomhus får hela 50 personer samlas, enligt beslut från en bred majoritet i folketinget.

– Det finns utrymme för det och smittan är under kontroll, säger hälso- och sjukvårdsminister Magnus Heunicke (S).

Beslutet innebär att väsentliga delar av det planerade danska återöppnandet tidigareläggs. Heunicke säger att det kommer att påverka ”allas vår vardag” i en positiv riktning.

– Vi är i ett gynnsamt läge. Vi öppnar mer än planerat för att det finns utrymme för det och smittan är under kontroll.

Skolor och sport

Från den 21 april får även skolorna i hela landet, utom i Köpenhamnsområdet, ta emot fler elever. På vissa gymnasieutbildningar får samtliga elever komma tillbaka till undervisning i skolorna.

När det gäller idrottsevenemang får upp till 500 åskådare då komma in på läktarna i bland annat superligan, Danmarks högsta fotbollsliga. Motionärer får idrotta inomhus i större grupper än tidigare. Och religiösa samfund får nu hålla gudstjänster och andra sammankomster i mer än en halvtimme.

”Ytterst glädjande”, kommenterar Danskt Näringsliv, som främst ser fram emot öppnandet av köpcentrum och stormarknader på onsdag.

Öppnar gränserna

Alla danska partier utom Nye Borgerlige står bakom beslutet om en snabbare tidtabell för lättnaderna.

– Vi fick prognoser om ett mycket allvarligt läge, som lyckligtvis inte blev verklighet. Vi fick veta att det i mitten av april skulle vara 870 inlagda patienter (med covid-19), i dag är den siffran 191, konstaterar Venstres ledare Jakob Ellemann-Jensen.

Under maj och juni kommer restriktionerna att lättas ytterligare. Om allt går som planerat får danskarna den 11 juni samlas i grupper om upp till 100 personer inomhus och helt utan restriktioner utomhus.

Sedan tidigare har Danmark beslutat att öppna landets gränser i fyra steg med start den 21 april. Från och med den 1 maj behöver inte färdigvaccinerade besökare från länder i EU och Schengen som har låga smittotal visa upp ett negativt testresultat eller sätta sig i karantän efter ankomsten.

Fakta: Danmark och coronaviruset

Danmark har lyckats stävja en ”tredje våg” av coronavirussmitta. I december noterades flera tusen fall om dagen, nu är de nere på 500-700.
Totalt har drygt 241 000 fall av covid-19 registrerats i Danmark.
2 450 människor har avlidit i virussjukdomen.
Källa: Reuters och Johns Hopkins Universitys sammanställning