Radar · Inrikes

Iva-personal helt slutkörd – tar källarutgång för att inte få order om extrapass

Läget på iva-avdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad beskrivs som ohållbart.

På flera håll i landet närmar sig iva-personalen bristningsgränsen. I Karlstad är personalen så utarbetad att man aktivt försöker undvika att bli beordrad om extrapass – genom att ta källarutgången från jobbet. ”Man är vid gränsen”, säger en av sjuksköterskorna.

Det har varit en tung vecka för sjukvården i Värmland. Under torsdagen meddelade man en ökning om 294 nya covid-fall i regionen – räknat från måndag till onsdag – vilket är rekord.

På Centralsjukhuset i Karlstad är situationen ansträngd.

– Det är så illa att mina kollegor tagit källarvägen för att inte riskera att möta chefen och bli beordrad att jobba kvar. Och att man inte svarar i telefon om man inte vet ärendet, för man är rädd att bli beordrad att ta extra pass, säger iva-sjuksköterskan Mia Eriksson till Vårdförbundets medlemstidning Vårdfokus.

Hon fortsätter:

– Men vi orkar inte lösa det här åt arbetsgivaren längre. Vi har gjort det alldeles för länge.

Tusentals övertidstimmar

Totalt har iva-personalen hittills jobbat 3000 övertidstimmar. I flera fall har det handlat om att specialistsjuksköterskorna har hoppat in extra för sina kollegor bland undersköterskorna.

För Vårdfokus berättar Mia Eriksson om kollegor som gråter både hemma och på jobbet, och att flera medarbetare söker efter andra jobb.

– Jag tycker inte det är patientsäkert längre. Man är vid gränsen, där det är nära att begå misstag. Och man är rädd att vara den som gör misstag och för de konsekvenser som det får. Den här bördan är snart för tung att bära.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV