Radar · Utrikes

Navalnyj: Rösta på Kommunistpartiet

Navalnyjs team uppmanar väljare att rösta på alternativa kandidater för att utmana regeringspartiet Enade Ryssland.

Den fängslade ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj uppmanar ryska väljare att rösta på Kommunistpartiet i helgens parlamentsval. 

Uppmaningen, som kommer via Navalnyjs talesperson, är ett försök att få in fler kandidater utan koppling till regeringspartiet Enade Ryssland i duman.

Navalnyjs team namnger 225 alternativa kandidater till duman – varav 137 är medlemmar i Kommunistpartiet – som de tror har en bra chans att slå ut Kremls kandidater. I huvudstaden Moskva rekommenderas anhängare att rösta på Kommunistpartiet i lokalvalet i 11 av 15 distrikt.

Leonid Volkov är en av Navalnyjs närmaste medarbetare och ansvarar för antikorruptionsstiftelsen FBK:s politiska arbete. Rörelsen extremiststämplades i juni och företrädare flydde utomlands, men stiftelsen fortsätter att jobba på distans. Volkov skriver i ett sms till nyhetsbyrån AFP att kampanjen ”Rösta smart” innebär att en röst på någon av de utpekade kandidaterna i praktiken blir en röst på Navalnyj.

”Seger över Enade Ryssland innebär ett steg mot frihet för Navalnyj”, twittrar Navalnyjs talesperson Kira Jarmysj.

Aktivisten, juristen och bloggaren Navalnyj har gjort sig känd för sin skarpa kritik mot president Vladimir Putin och för sitt arbete mot korruption.

Tidigare i år dömdes han till tre och ett halvt års fängelse för brott mot reglerna för en tidigare villkorlig dom om förskingring. Regimkritikern hade låtit bli att anmäla sig hos sin övervakare när han låg i koma i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV