Radar · Morgonkollen

Demokraterna i ledningen i Kalifornien

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom, här under ett kampanjmöte under tisdagen, ser ut att få sitta kvar.

Kalifornien röstande under tisdagen för eller mot att ersätta guvernör Gavin Newsom. Och demokraten ser ut att få sitta kvar i residenset i Sacramento.

När 60 procent av rösterna räknats hade Newsom stöd av drygt 67 procent, enligt Los Angeles Times och CNN. Utan att uppge några siffror uppger CNN även att Newsom har en majoritet i den vallokalsundersökning kanalen låtit göra.

Newsoms öde avgörs i ett specialval där de röstande tar ställning till två frågor: Ska guvernören avsättas? Och om svaret är ja – vem ska ersätta honom? Står sig resultatet blir fråga två, där 45 kandidater är valbara, alltså irrelevant.

Specialvalet drevs igenom av republikaner, som i april med råge samlat in det antal namnunderskrifter som krävs för att få till ett omval.

Newsom, som tidigare var borgmästare i San Francisco, har varit guvernör sedan 2019. Hans opinionssiffror var till en början stabila, men när coronaviruspandemin slog till fick han kritik – först för den stränga nedstängningen och senare för det saktfärdiga återöppnandet.

När han i november i fjol deltog i ett middagsparty på en restaurang, vilket bröt mot de regler hans eget styre satt upp, såg många rött. Republikanerna beskyller honom dessutom för ett osedvanligt högt skattetryck samt för att inte ha gjort något åt delstatens många hemlösa.