Radar · Inrikes

47-åring fälls – spionerade för rysk räkning

En 47-årig man fälls för spioneri för Rysslands räkning.

En 47-årig man fälls för spioneri. Han var enligt Göteborgs tingsrätt ”fullt medveten” om att de hemliga uppgifter han kopierat hos Scania och Volvo Cars skulle gå till Ryssland.
Straffet blir tre års fängelse

Det låter nästan som taget ur en spionfilm. 47-åringen har enligt domen från Göteborgs tingsrätt kopierat hemlig information från de båda företagen, bland annat genom att fotografera dataskärmar. Denna information har sedan förts över på USB-minnen som han mot betalning överlämnat till en rysk diplomat vid möten på olika platser i Sverige.

Att uppgifterna skulle komma Ryssland till del var 47-åringen fullt medveten om enligt domstolen, som dömer honom till tre års fängelse för spioneri.

– Den här relationen med den ryska ambassadtjänstemannen ser inte ut som den normalt brukar, vänner emellan. De har ingen kontakt utöver de här fysiska mötena, där man på förhand bestämmer en ordinarie mötestid och en reservtid, säger Mats Hagelin, rådman vid Göteborgs tingsrätt och rättens ordförande.

– Vi har också Säpos spanares uppgifter om hur de här personerna har betett sig i samband med att de ska komma till de här mötena, det är litegrann som en agentroman att man ska skaka av sig förföljare i stort sett, fortsätter han.

Men för Sverige

För att någon ska kunna dömas för spioneri krävs att Sveriges säkerhet kan skadas. Och så bedöms endast vara fallet gällande uppgifterna från ett av företagen.

– Vi konstaterar att åklagaren har styrkt att det kan leda till men för Sveriges säkerhet beträffande Scaniadokumenten om de uppenbaras för främmande makt, men inte beträffande Volvodelen, säger Mats Hagelin.

47-åringen har doktorerat vid en av landets mest välkända tekniska högskolor. Efter det har han drivit företag som erbjudit konsultverksamhet inom teknik och it, och arbetat med uppgifter som enligt Säpo är av intresse för främmande makt. Under 2016–2017 arbetade han som konsult på Volvo och från februari 2018 fram tills dess att han greps hade han konsultuppdrag för Scania.

Greps på restaurang

2016 fick han via en bekant kontakt med den ryske diplomaten – enligt Säpo egentligen en underrättelseofficer – och de träffades till och från fram tills dess att 47-åringen greps i början av 2019. Själva gripandet skedde på en restaurang i Stockholm, mitt under ett möte med den ryske mannen. På sig hade 47-åringen en papperslapp med instruktioner om hur man kan kopiera innehållet på en hårddisk utan att det märks och 27 800 kronor i kontanter.

Först i början av 2021 åtalades mannen för spioneri. Själv nekar han till brott. Det kan ha varit så att den ryske diplomaten ville värva honom som agent, men inga hemliga uppgifter lämnades ut. Försöket att värva 47-åringen stannade vid ett försök, enligt försvaret.

Mannen var bara frihetsberövad en kort tid efter gripandet 2019, därefter har han befunnit sig på fri fot. Tingsrätten skriver nu i sin dom att han förbjuds att utan tillstånd lämna landet, och att hans pass omgående ska lämnas in till polisen. Detta gäller tills han börjar avtjäna sitt fängelsestraff.

Fakta: Spioneri

Den som ”för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men förSveriges säkerhet” döms för spioneri, enligt brottsbalken.
Detta gäller också om någon i samma syfte ”obehörigen framställer eller tar befattning med skrift, teckning eller annat föremål som innefattar sådan uppgift”.
Maxstraffet för spioneri av normalgraden är fängelse i sex år. Är brottet grovt gäller fängelse i mellan fyra och arton år, eller livstid.
Källa: Brottsbalken
Björn Larsson Rosvall/TT