Radar · Morgonkollen

Varnar för superstarkt knarkgodis

Tullverket varnar för godis som innehåller en ny syntetisk cannabinoid som är flera gånger starkare än den naturliga sorten.

Det ser ut, luktar och smakar som vanligt lösgodis – men kan i värsta fall döda. Tullverket varnar nu för en ny sorts knarkgodis som kan innehålla superstarkt syntetiskt cannabis.

Cannabisgodis ser ut som helt vanligt lösgodis och varken luktar eller smakar annorlunda. Ett barn skulle lätt kunna få i sig en av godsakerna av misstag.

– Godis attraherar ju småbarn på ett annat sätt än en joint till exempel. Det ser gott ut, det luktar gott, det smakar gott, säger Jenny Åberg som analyserar beslagen vid Tullverkets laboratorium.

Fram till i somras innehöll alla Tullverkets cannabisgodisbeslag naturliga cannabinoider, som till exempel THC, som är det ämne i cannabis som ger ett rus.

Mycket farligare

Men nu under hösten har flera försändelser med knarkgodis visat sig innehålla en syntetiskt cannabinoid, 5F-EDMB-PICA, som kan vara 2 till 100 gånger starkare än vanligt THC. Därför går Tullverket nu ut med en varning.

– Dels är det för att det är godis och godis är så lätt att äta. Man ser inte skillnad på det här godiset och annat godis. Vi har nu upptäckt att det finns syntetiska cannabinoider i det och de är mycket farligare än vanlig cannabis, säger Jenny Åberg.

Godisbitarna med det syntetiska cannabinoiderna innehåller ofta väldigt höga doser och doserna kan variera stor mellan olika godisbitar.

– Specifikt för godis är också att du har en fördröjd effekt jämfört med om du skulle röka cannabis. Effekten kommer efter mycket längre tid så det finns en stor risk att man kanske äter några godisar, får inte den effekt man tror man ska få, och så äter man lite till. Och så händer det fortfarande ingenting så man äter ännu lite mer. Sen när effekten väl kickar i gång har man fått i sig jättemycket. Så det är väldigt stor risk att man oavsiktligt överdoserar.

Jenny Åberg analyserar beslagen vid Tullverkets laboratorium
Jenny Åberg analyserar beslagen vid Tullverkets laboratorium. Foto: Tullverket

Finns dödsfall

En överdos av syntetisk cannabinoid kan i bästa fall inte yttra sig värre än illamående, trötthet och muntorrhet.

– Men i sämsta fall finns det rapporter från syntetiska cannabinoider med njursvikt, hjärt- och kärlpåverkan och det finns även dödsfall dokumenterade, säger Jenny Åberg.

Hon säger att det inte finns något sätt att veta om en godisbit innehåller syntetiska cannabinoider eller naturliga cannabinoider och det gör också att risken för att överdosera ökar.

– Den som köper godiset förväntar sig i regel vanligt cannabisgodis och så får man någonting som är mycket starkare utan att veta om det. Det finns också en variation i tillverkningen så det kan vara jättestor skillnad i styrka från gång till gång eller från bit till bit. Det bidrar också till den stora risken att man överdoserar.

THC omfattas av narkotikalagstiftningen och är inte lagligt att köpa i Sverige. Det är dock lagligt i en del andra länder. Även den syntetiska cannabinoiden 5F-EDMB-PICA är narkotikaklassad i Sverige.

Polisen gick förra året ut med en varning till föräldrar för att de gjort fler beslag bland unga av knarkgodis. Godiset säljs ofta via Instagram och Snapchat eller olika webb-butiker.

Fakta: Tydlig ökning av beslag

• Hittills i år har tullen stoppat 16 försändelser med cannabisgodis på sammanlagt 46 kilo.
• Fyra av dessa leveranser innehöll den syntetiska cannabinoiden 5F-EDMB-PICA.
• Under hela 2020 gjordes 17 beslag och året innan endast tre beslag.
• Dessa år handlade det enbart om godis som innehöll THC eller andra naturliga cannabinoider som säljs fritt i ett flertal länder.
Källa: Tullverket