Danmark bestämde sig i mars i år för att dra tillbaka uppehållstillstånd för syrier. Nu flyr en del av dem, som kan riskera utvisning, till Belgien och Nederländerna. Utvecklingen påminner om de afghaner som flyr från Sverige till Frankrike efter att ha fått avslag.
Det var i mars i år som Danmark bestämde sig för att delar av Syrien är säkra och började dra in uppehållstillstånd för syrier. 94 personer blev omedelbart av med sitt uppehållstillstånd, även om det inte har kunnat genomföras några deportationer ännu. Över 1200 syrier från Damaskus finns i Danmark, och deras tillstånd kan också komma att dras in nästa gång de löper ut.
– Förra året återvände nästan 100 000 flyktingar hem till Syrien från närliggande länder. Deras landsmän, som fått skydd i Europa, ska självklart också resa hem när förhållandena i Syrien tillåter det, sa Danmarks integrations- och migrationsminister Mattias Tesfaye i ett uttalande publicerat av den danska regeringen redan i fjol, något Syre rapporterat om.
Beslutet som fattades tidigare i år har väckt stor kritik från människorättsorganisationer och politiska motståndare. Bland annat för att det fortfarande är en förtryckarregim som styr Syrien, och att det därför inte kommer vara ett säkert land att återvända till förrän det sker ett politiskt maktskifte. Det finns också en viss oro för att det danska beslutet ska inspirera andra länder till att följa efter.
Syrier som riskerar att deporteras den dagen det blir möjligt har nu börjat fly från Danmark till Nederländerna och Belgien, rapporterar Middle East Monitor. De som inte får förlängt uppehälle i Danmark kommer inte deporteras omgående utan hamnar istället i center där de ska sitta och vänta på den dag då det går att genomföra en deportation. De som flytt från Danmark, det handlar om ett antal familjer, kommer dock inte att få en ny prövning i Nederländerna och Danmark utan ska inom en snar framtid skickas tillbaka till Danmark. Detta på grund av den så kallade Dublinförordningen, som gör det omöjligt för flyktingar att ”asylshoppa” och välja vilket land i EU som ska pröva deras sak.
Läs även:
Danmark ska deportera syrier: ”Olyckligt beslut som skickar konstiga signaler”