Radar · Politik

Stort steg mot S-ledd regering i Tyskland

De grönas språkrör Robert Habeck och Annalena Baerbock (till vänster), Socialdemokraternas kanslerkandidat Olaf Scholz (mitten) och liberala FDP:s ledare Christian Lindner (till höger) efter fredagens samtal i Berlin.

Socialdemokraterna, De gröna och liberala FDP vill gå vidare med formella förhandlingar i syfte att bilda en regering ledd av Olaf Scholz.
Beskedet från Berlin är ett stort steg mot en så kallad trafikljusregering i EU:s största ekonomi – men än återstår tuffa överläggningar.

Den så kallade trafikljuskoalitionen har fått sitt namn av partiernas färg: röd för SPD, gult för FDP och grönt för De gröna.

Fredagens besked är ett steg av många i den utdragna tyska processen för regeringsbildning, men ett stort sådant. Nu ska saken dras i respektive parti, där De gröna behöver snabbkalla in en extra kongress och FDP ska förankra beslutet på ledningsnivå.

Socialdemokraternas Olaf Scholz, som skulle efterträda Angela Merkels om kansler om allt går i lås, är väldigt nöjd med överenskommelsen, som han ser som ett uttryck för en vilja att gå samman och bilda en framstegsvänlig regering i Tyskland.

Stor klyfta

De koalitionsförhandlingar som väntas lär bli tuffa – klyftan mellan framför allt FDP och de andra två partierna är stor inom en rad politikområden. Även SPD och De gröna har sina meningsskiljaktigheter, inte minst i klimatpolitiken.

Hittills har partierna dock enats om några förslag som skulle bli skarp politik om trafikljusregeringen tillträder, enligt nyhetsbyrån Reuters. Bland annat får SPD igenom sitt centrala krav på höjd lägstalön till 12 euro i timmen.

Planprocesser ska snabbas på för att avhjälpa bostadsbristen i tyska städer och mer mark göras tillgänglig för vindkraft.

Ingen fartgräns

Kolet fasas ut redan 2030 i stället för 2038 som planerat, och FDP tycks ha avvärjt övriga partiers krav på en hastighetsbegränsning på autobahn – en het potatis bland tyska väljare.

I samband med valsegern i september sade flera av partiledarna att de siktar på att ha en koalition klar före jul. Återstår nu att se om detta blir verklighet, eller om Angela Merkel får hålla ytterligare ett nyårstal som förbundskansler.