Radar · Inrikes

Skolattacken i Eslöv: Åtalad pojke misstänks för rasistiska motiv

Det var den 19 augusti som läraren attackerades på Källebergsskolan i Eslöv.

Den 15-årige pojken var maskerad och klädd i ”stridsliknande” kläder när han gick till attack med knivar och pistolliknande föremål på skolan i Eslöv i augusti – samtidigt som han filmade händelsen. Han attackerade nästan omedelbart en lärare med kniv och nu åtalas han för bland annat mordförsök.

Pojken har hävdat att han var i ett psykotiskt tillstånd när han attackerade en lärare med kniv på skolan i Eslöv i augusti.

Nu åtalas pojken för försök till mord på läraren, grovt olaga mot mot elever och skolpersonal samt grovt hot mot tjänsteman, vilket skedde i samband med gripandet av pojken, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Rasistiska motiv

Ett möjligt motiv till brottet tas upp i åtalet. Det kan ha varit ett försök att ”kränka en folkgrupp eller en annan sådan grupp av personer på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning”, enligt pressmeddelandet från Åklagarmyndigheten.

Det var den 19 augusti som läraren attackerades på Källebergsskolan i Eslöv och 15-åringen greps strax därpå. Läraren blev svårt skadad i attacken, men är nu utskriven från sjukhuset.

Inspirerad av andra skolattacker

”Utredningen visar att pojken har begett sig till skolan tidigt på morgonen. Där han har maskerat sig, bytt om till stridsliknande kläder och beväpnat sig med knivar och pistolliknande föremål. Han har sedan gått in i skolan och nästan omedelbart attackerat läraren med en kniv. Efter attacken har han hotat elever och personal med sina vapen. I samband med polisens ingripande har han hotat en polisman”, säger kammaråklagare Pernilla Nilsson som lett förundersökningen.

Hon uppger att pojken spelat in händelsen och att bevisläget därmed är gott.
Åklagaren uppger att gärningen var planerad, men inget talar för att den var planerad mot just läraren personligen. Utredningen har även visat att han varit inspirerad av andra skolattacker och andra ”massakrer i Sverige och runt om i världen”, skriver Åklagarmyndigheten.

Psykotiskt tillstånd?

Han ska ha satt i gång skolans brandlarm under dådet, men tack vare att en anställd på skolan varnat om dådet stannade flertalet elever kvar och låste in sig i klassrummen.

Tonåringen har hävdat att gärningen begicks under ett psykotiskt tillstånd. Den första rättspsykiatriska undersökningen som blev klar tidigare i höstas visar att 15-åringen kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning – och kanske fortfarande gör det, enligt rättsläkarintyget som lämnats till tingsrätten i Lund.

Rättsläkarna förordar en större undersökning.

Pojken, som suttit häktad sedan dådet, har tidigare uppgett att han erkänner grov misshandel, men han har nekat till försök till mord.