Energi · Kan själv

Fixa avloppet själv

En rörmokare skruvar isär ett vattenlås.

Stopp i vasken? Tillhör du dem som häller på en massa propplösare och andra kemikalier? Oftast är det fullkomligt onödigt. De flesta stopp går att lösa utan att förgifta världen, skriver Jerker Jansson.

Jag har en tendens att överskatta vad ett normalt avlopp egentligen klarar. Häller ibland ner saker som inte hör hemma där. Vilket har lett till att det rätt ofta blir stopp. Av högst tillfällig karaktär för det mesta, men ibland slutar det med att jag får skruva isär rören som sitter under vasken eller handfatet.

Jag tömmer först handfatet så gott det går, rengör så mycket jag kan med lite diskmedel och sköljer med hett vatten från kranen. En del enklare stopp släpper när fett smälter, tvålrester löses upp eller rent mekaniskt.

Om stoppet finns längre ner än under golvet, där rören försvinner, är det oftast svårt att göra något åt det. Då kan det behövas en rörmokare. Men oftast sitter det på ett visst ställe. I vattenlåset.

Ett u-format vattenlås
Ett u-format vattenlås. Vattnet som blir kvar i böjen hindrar gaser från att komma upp från avloppet. Bild: Pixabay

Vattenlås

Problemet med avlopp är att äckliga gaser stiger upp ur dem och snuskar ner bostaden. Därför uppfanns vattenlåset. De finns bland annat på olika handfat och på toalettstolar. I ett rör böjt som ett N stannar det sista vattnet som hälls ner genom det. Vattnet bildar en spärr, ett lås, för gaserna längre ner i rören.

Det är nästan alltid där som stopp sitter. Ibland bildas det mindre stopp direkt under silen i vasken, men de är oftast lätta att peta bort. Med rätt, eller snarare fel, kombination av till exempel hår, tvålrester och fett kan däremot ett stopp i vattenlåset var tuffa motståndare.

N-kröken i vattenlåset är som att be om problem, i synnerhet som de ofta är rätt klantigt konstruerade. För den som vill slippa att skruva isär saker eller skaffa specialverktyg kan det vara lockande att ta till någon kemikalie. Vilket i de allra flesta fall är onödigt. I synnerhet om du är beredd att skruva och kladda lite. Men innan dess finns det mycket du kan göra utan att anstränga dig alltför mycket.

Vaskrensare borde finnas i varje hem
Vaskrensare borde finnas i varje hem. Många stopp avhjälps snabbt med en sån. Foto: Pixabay

Vaskrensare

Det är ett genialt verktyg som borde finnas i alla hem. Vaskrensare. Kostar inte många tior och innan du har testat att tjoffa-tjoffa-pumpa bort stoppet är det förslösad energi att gå loss med nån annan metod. Se till att det står ordentligt med vatten i röret och pumpa på.

De flesta stopp släpper då. Fyll på med hett vatten och droppa i en droppe diskmedel då och då. Varva med att sätta i proppen i handfatet och fyll det helt med vatten. När du tar bort proppen bildar tyngden vattnet i vasken ett högt tryck som kan vara tillräckligt. Och så tjoffa-tjoffa.

Om det ändå inte släpper är det fortfarande inte rationellt eller nödvändigt att gå loss med kemi. Propplösare är inte bara en belastning för reningsverket, de kostar pengar och kemiindustrin är inte naturens bästa vän direkt. Rörmokare har speciella redskap som de sticker ner i rören för att putta bort stopp, ofta utrustade för att spruta vatten med högt tryck. Eftersom en hemmafixare inte ska så långt ner som dem duger det lika gott med en halvmeter ståltråd.

Gör en liten krok i toppen på tråden innan du sticker ner den. Då fastnar hårtestar och andra större hinder och lossar lättar. Pilla ner tråden så långt det går och härja runt. Skölj, fyll handfatet och, just det, tjoffa-tjoffa.

Plocka isär rören

Först en varning. Se noga till att ha flera hinkar i beredskap innan du börjar. Var extra noga med att se till att det inte finns en massa vatten kvar i handfatet. Det blir lätt skitigt vatten över hela golvet annars. Om det är helt stopp använd en stycke slang som sifon för att tömma ut överskottsvattnet.

Vattenlås är enkelt konstruerade, ofta dessvärre lite väl enkelt. Vanligtvis består de av ett lås som på insidan är format som ett N och ett par eller fler rör som förbinder låset med handfatet och med rören under golvet.

Det som kan vara lite besvärligt är att de olika delarna sitter ihop med gängade ringar som ofta är allt annat än lätta att hantera. Det nedersta röret sitter nedstucket i en rund öppning i golvet, oftast tätat med en klibbig massa. Om du måste demontera rören, se till att inte skada den massan. Bäst är om det nedre röret får sitta kvar.

Det är olika lösningar överallt, men om du listat ut vilken del som är själva låset gäller det att försöka få loss det utan att riva hela anläggningen. Ofta sitter ett rör instucket och fastskruvat i låset på ovansidan och ett på undersidan. Genom att bara lätta på ringarna går det att skjuta rören uppåt och nedåt för att frigöra låset. 

Testa dig fram, ta gärna bilder med mobilen på hela konstruktionen innan du börjar och efter varje nytt steg. När du fått loss vattenlåset är det bara att ta bort stoppet och sätta dit det igen.

Stopp i toaletten

Toaletter har vattenlås inbyggda i sig. Om du tittar på baksidan nertill syns ofta en krök där. Det är där stoppen oftast uppstår. Och då hjälper oftast inga propplösare i världen. Se till en början till att inte spola ner konstiga saker i toaletten. Den klarar bara det som den är till för att klara och stopp kan bli väldigt besvärliga eftersom det inte finns någon sil som hindrar större saker att åka ner.

Vaskrensare fungerar ofta om det är enklare stopp, men tyvärr är den bästa metoden kvalificerat äcklig, att dra på sig en rejäl diskhandske och stoppa in handen och pilla port stoppet. Det är inte långa avstånd det handlar om och för det mesta går det att få in fingrarna tillräckligt långt för att få bort skräpet.

Sen finns det inte så mycket att göra själv. Om stoppet inte sitter i toalettstolens krök sitter det antagligen på ställen som bara en rörmokare kan komma åt med olika specialverktyg.

<strong>Förebygga stopp</strong>

• Häll inte fett i diskhon. När det kallnar och stelnar bildas klumpar som kan bli till stopp. Torka av det från stekpannor, ugnformar och liknande och släng i återvinningen.
• Skölj igenom rören då och då. Fyll upp diskhon med hett vatten från kranen och ta bort proppen så det forsar ut ordentligt.
• Häll en hink vatten med kraft i toaletten ibland. Skurvatten efter en städning går bra.
• Var noga med vad du spolar ner i toaletten. Tamponger och kondomer är klassiska problemskapare i rören.
• Om det börjar lukta från avloppet kan det vara ett stopp på gång. Likaså om det bubblar eller rinner ut långsamt. Saker fastnar längs rörens sidor och blir till mumsig mat för olika mikroorganismer som skapar obehagliga dofter och olika gaser.