Radar · Inrikes

Studie: Valdeltagandet lägre bland religiösa invandrare som diskrimineras

Religiösa invandrare, särskilt muslimer, som diskrimineras på grund av sin religion, har mindre benägenhet att rösta, visar en ny studie vid Stockholms universitet.

Invandrare som är aktiva i religiösa organisationer eller har blivit diskriminerade på grund religion är mindre benägna att rösta i svenska val, visar en ny avhandling från Stockholms universitet.

Det politiska engagemanget i Sverige är generellt lägre bland invandrare jämfört med infödda svenskar. Samma mönster ses också i andra länder, även om valdeltagandet bland invandrare i Sverige är högre jämfört med invandrare i många andra länder.

Tidigare studier från Storbritannien och USA har påvisat samband mellan engagemang i religiösa organisationer och politiskt deltagande. Dessa studier pekar på att civilsamhällets organisationer, även religiösa sådana, bidrar med resurser och nätverk och är viktiga i att människor blir aktiva demokratiska samhällsmedborgare.

Men i Sverige är situationen det motsatta, enligt en ny doktorsavhandling vid Stockholms universitet. Studien visar istället att invandrare som är aktiva i religiösa organisationer i Sverige är mindre politiskt aktiva än övriga, både vad gäller deltagande i val men också i politiska möten eller demonstrationer.

– Generellt är deltagandet i politiken bland invandrare lägre än bland infödda svenskar, något som i stort kan förklaras utifrån socioekonomiska skillnader i inkomst, utbildningsnivå och högre arbetslöshet. Det är viktigt ur ett demokratiskt perspektiv att förstå hur vi kan öka invandrares deltagande i politiken, säger Weiqian Xia, doktor vid Sociologiska institutionen på Stockholms universitet och författare till studien, i ett pressmeddelande.

Diskriminering leder till lägre deltagande

Studien visar också att diskriminering kan ha stor betydelse för om religiösa invandrare röstar eller inte. De som blivit diskriminerade på grund av sin religion, exempelvis mobbade eller trakasserade, är mindre benägna att rösta än de som inte blivit utsatta för sådan behandling. Särskilt tydligt är detta bland muslimer i Sverige, där valdeltagandet 2010 var hela 15,1 procentenheter lägre bland de muslimer som blivit utsatta för diskriminering på grund av religion, jämfört med övriga muslimer. När socioekonomiska faktorer vägs in i det hela, blir valdeltagandet hela 20,6 procentenheter lägre i denna grupp.

– Det var förväntat eftersom diskriminering och trakasserier ofta försvagar individers självförtroende och välmående, vilket kan hindra en från att delta politiskt. Särskilt för muslimer som generellt är en utsatt grupp i samhället, säger Weiqian Xia.

Du kan ta del av studien här: The Political Sociology of Religion: The Impact of Religion on Political Attitudes and Behaviors in Secularizing European Societies