Radar · Migration

Humanitär katastrof hotar vid gränsen

Tusentals migranter befinner sig vid gränsen mellan Belarus och Polen.

Belarus måste hjälpa de migranter och flyktingar som sitter fast vid gränsen mot Polen och Litauen. Kraven kommer från både EU och FN. ”Det kan bli en humanitär katastrof”, varnar utrikesminister Ann Linde.

EU:s utrikeschef Josep Borrell tog upp hjälpbehovet i ett samtal med Belarus utrikesminister Vladimir Makej i söndags.

– Jag sade till honom att situationen är fullständigt oacceptabel och att humanitär hjälp måste ges, säger Borrell i samband med måndagens möte med EU-ländernas utrikesministrar i Bryssel.

Liknande krav hörs från Sveriges utrikesminister Ann Linde.

– De här stackars flyktingarna måste få hjälp med filtar, madrasser, mat, dryck och så vidare. Det kan bli en humanitär katastrof. Redan är det förfärligt för många av dessa som har lurats dit, säger Linde i Bryssel.

Hjälpas tillbaka?

Utrikesministern diskuterade läget i söndags med Filippo Grandi, chef för FN:s flyktingkommissariat UNHCR. Enligt Linde är man överens om att migranterna behöver ”hjälpas tillbaka till sina länder”.

– Filippo Grandi är väldigt tydlig (till migranterna): ni har inget alternativ att komma in i EU. Ert alternativ är att om ni är skyddsbehövande, vilket ju många inte är, då kan ni söka asyl i Belarus och annars behöver ni åka tillbaka till era hemländer, säger Linde.

Hennes litauiske kollega Gabrielius Landsbergis är redo att hjälpa till.

– Om vi kan ordna en säker transport så är Litauens regering redo att ordna tekniskt stöd för att se till att folk kan åka hem, säger Landsbergis i Bryssel.

Polen meddelar för sin del att bygget av en gränsmur mot Belarus kommer att inledas i december och pågå i tre skift, dygnet runt, för att vara klart under första halvan av 2022.

– En prioriterad investering för nationens och medborgarnas säkerhet, säger inrikesminister Mariusz Kaminski enligt nyhetsbyrån Reuters.

"Till München"

Inifrån Belarus varslar under tiden president Aleksandr Lukasjenko för att landet på eget bevåg ska börja transportera migranterna vidare, om inte Polen öppnar en ”humanitär korridor” till Västeuropa.

– Vi skickar dem till München med våra egna plan, om det så behövs, säger Lukasjenko enligt den statliga nyhetsbyrån Belta.

Enligt nyhetsbyrån AFP skulle utspelet vara ett svar på påstötar från Tyskland om att kunna föra vidare folk. Hur Lukasjenko annars har tänkt sig att få tillstånd för planen att flyga in i Tyskland och sedan också landa och släppa av folk framgår inte.

Enligt den belarusiske diktatorn arbetar man aktivt med att övertyga migranterna som fastnat vid gränsen till Polen att återvända till sina hemländer.

– Men ingen vill åka tillbaka, säger han.

Hämtas till Irak?

Irak har meddelat att man planerar att hämta sina medborgare som fastnat vid gränsen. På torsdag ska ett flygplan hämta de som vill återvända, meddelar regeringen som framhäver att det hela ska ske frivilligt. Enligt irakiska myndigheter rör det sig om 571 medborgare, rapporterar AP.

– Irak kommer att ordna ett första flyg för de som önskar återvända frivilligt från Belarus, säger Ahmed al-Sahaf, talesperson för Iraks utrikesdepartement, till irakisk tv.

Den regelbundna flygtrafiken mellan Bagdad och Minsk avbröts redan i augusti. Men problemet ligger i att många migranter kunnat ta sig till Belarus genom att först åka till andra länder, som Turkiet, Qatar, Förenade Arabemiraten och Egypten, enligt al-Sahaf.

Flera har dött

Tusentals migranter och flyktingar befinner sig just nu vid gränsen mellan Belarus och Polen i hopp om att ta sig in i EU. Under flera kalla nätter har människor sovit utomhus och minst elva personer har dött, enligt hjälporganisationer. Polen har utlyst undantagstillstånd vid gränsen och skickat dit omkring 15 000 soldater.

EU ser det inträffade som en hybridattack från belarusisk sida, som hämnd för kritiken mot Belarus brutala agerande mot den egna oppositionen.
Samtidigt har även Polen fått kritik för att inte släppa fram EU:s gränsbyrå Frontex till migranterna och flyktingarna i gränsområdet.

– EU hade ju helst velat att Polen hade tackat ja till att ta hjälp och stöd från Frontex och vi är noga med att man måste följa internationell rätt. Samtidigt är det så att hela ansvaret för den här situationen ligger på Belarus och det är de som ska ta det här ansvaret, säger Ann Linde i Bryssel.