Radar · Utrikes

Vaccin stoppas i flera länder mot WHO:s vilja

Astra Zenecas covid-19-vaccin.

Tyskland, Frankrike och Italien sällar sig till de länder som stoppar distributionen av Astra Zenecas vaccin mot covid-19. Men WHO rekommenderar fortsatta vaccinationer med bolagets produkt.

Besluten om Astra Zenecas vaccin splittrar både Europa och delar av den övriga världen på grund av misstankar om att vaccinet kan orsaka blodproppar.

Svenska Läkemedelsverket har tidigare konstaterat att vaccinering bör fortgå, och beslutet står för närvarande fast, enligt myndighetens pressavdelning.
Flera länder och regioner har kommit med besked om att distributionen av vaccinet stoppas. Tysklands hälsodepartement beslutade på måndagen att frysa vaccineringen med Astra Zenecas vaccin.

Frankrikes president Emmanuel Macron meddelar att distributionen av Astra Zenecas vaccin stoppas tillfälligt, i väntan på EU:s läkemedelsmyndighet EMA:s ståndpunkt i frågan på tisdag, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Även Italien stoppar distributionen, rapporterar AFP.

Misstänkta kopplingar

Danmark och Norge har haft enstaka rapporter om misstänkta kopplingar mellan vaccinet och olika biverkningar. Norge meddelar att man undersöker ett dödsfall där en kvinna som fått vaccinet har avlidit efter en blodpropp i hjärnan.

Den avlidna kvinnan, som var under 50 år, var en av tre sjukvårdsanställda i Norge som nyligen lades in på sjukhus på grund av blodproppar. Alla tre hade fått Astra-vaccinet, men det finns inte något bevisat samband mellan vaccinationen och deras sjukdomsförlopp, skriver nyhetsbyrån NTB.

Norge har i likhet med flera europeiska länder avbrutit vaccinationer med det aktuella vaccinet efter rapporter om blodproppar och dödsfall.

På måndagen meddelade även Indonesien att distributionen stoppas. Tidigare har bland andra Irland, Island och Bulgarien stoppat distributionen.

I Nederländerna, som också stoppat distributionen, rapporteras om tio sjukdomsfall som kan vara biverkningar av vaccinet.

WHO saknar bevis

Världshälsoorganisationen WHO går ut med en uppmaning att inte stoppa distributionen och vaccineringen på grund av rädsla för biverkningar.

– Det finns inte bevis i dag för att dessa händelser har orsakats av vaccinet, och det är viktigt att vaccinationsinsatserna fortsätter så att vi kan rädda liv, säger WHO:s talesperson Christian Lindmeier enligt Reuters.

Åsikten delas av EMA, som tidigare meddelat att antalet blodproppar som rapporterats inte har varit högre i gruppen som fått vaccin jämfört med befolkningen som helhet.

Enligt Astra Zeneca har en analys av företagets säkerhetsdata från fler än 17 miljoner administrerade vaccindoser inte visat några tecken på ökad risk för lungemboli, djup ventrombos eller trombocytopeni med covid-19-vaccin.

Lungemboli och djup ventrombos betyder blodpropp i lungorna respektive i benen och trombocytopeni innebär ett lågt värde av blodplättar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV