Radar · Miljö

Två tredjedelar av världens regnskogar skövlade 

Världens regnskogar försvinner i rasande takt.

Enligt en ny rapport från den norska Regnskogsfonden har två tredjedelar av världens regnskogar förstörts av människor. Avverkning och markomvandling kopplat till jordbruk är de främsta orsakerna till ödeläggelsen, som riskerar att förvärra konsekvenserna av klimatförändringarna.

Allt mer tropisk regnskog försvinner, till följd av människans framfart. En rapport från norska Regnskogsfonden visar att två tredjedelar av all regnskog nu har försvunnit, och avverkningen sker framför allt i Amazonas, skriver Miljöbloggen.

En kombination av ökad efterfrågan på produktionsmark för bland annat nötkött och sojabönor och det försvagade miljöskydd som Jair Bolsonaros presidentskap har inneburit kan antas ligga bakom Sydamerikas krympande regnskogar.

I Centralafrika avverkas också regnskog till förmån för jordbruk och på de Sydostasiatiska öarna har skogarna fått ge plats för palmoljeplantage.

Eftersom regnskogar är naturliga kolsänkor blir de ett slags buffert mot klimatförändringar. Samtidigt får en krympande skog svårare att bevara den fuktighetsgrad som behövs för dess egna överlevnad.