Radar · Politik

Ny lag ska göra det lättare för sjukskrivna: ”Nu tar vi ett första steg”

Ardalan Shekarabi (S) socialförsäkringsminister öppnar upp för att de vill lätta på sjukförsäkringsreglerna även för personer som varit sjukskrivna i ett år, men där är de "inte i mål ännu".

Nu blir det lättare för en del sjuka att få vara sjukskrivna längre. En ny lag träder i kraft i dag som innebär att fler som har varit sjukskrivna i ett halvår lär kunna fortsätta få sjukpenning, om de bedöms ha möjlighet att komma tillbaka till sin tidigare arbetsplats inom loppet av ett år.

– I dag har vi ett väldigt restriktivt regelverk. Nu tar vi första steg, säger Ardalan Shekarabi (S) socialförsäkringsminister, till TV4.

Niklas Altermark, statsvetare som forskar om sjukförsäkringen, håller delvis med.

– Det är ett steg i rätt riktning. Det är bra att vi börjar plåstra om det här systemet, men vi får inte lura oss att tro att det är tillräckligt. Det är en lång bit kvar, säger han till TV4.

Han skulle vilja se att regeringen ändrar i sitt regleringsbrev, som talar om hur Försäkringskassan ska arbeta. I dag står det i regleringsbrevet att Försäkringskassan ska jobba aktivt för att sänka sjuktalen, en formulering som kan bidra till att Försäkringskassan gör striktare bedömningar, menar Niklas Altermark.

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister, tycks dock anse att den formuleringen borde vara kvar.

– Vi har en nära dialog med Försäkringskassan hur vi kan förbättra styrningen för vi vill ju att sjuktalen ska minska, men det får inte bli så att sjukförsäkringen blir mer restriktiv. Det här är en försäkring som svenskar betalar in till varje månad i form av de sociala avgifter som man betalar, då måste försäkringen också erbjuda ekonomisk trygghet vid sjukdom, säger Ardalan Shekarabi.

Enligt honom jobbar regeringen också för att det ska införas lättnader i sjukförsäkringen även vid dag 365, men att där har de inte lyckats få majoritet bland riksdagspartierna ännu.

Läs också: Ensamma om att vara emot regeringens lättnad för sjuka (Syre 15/2-2021).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV