Radar · Mänskliga rättigheter

Navalnyj: Som i Orwells ”1984”

Kremlkritikern Aleksej Navalnyj under rättegången i Moskva i februari.

Den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj, beskriver den straffkoloni i Pokrov, där han ska avtjäna drygt 2,5 års fängelse, som ett ”koncentrationsläger”.

Meddelandet – det första sedan interneringen – kommer via oppositionsledarens Instagramkonto, där en bild på en sammanbiten Navalnyj med rakat huvud också publicerats.

Aleksej Navalnyj insjuknade akut under en flygtur från Tomsk i Sibirien i augusti i fjol. Han fördes till ett sjukhus i Tyskland, där det konstaterades att han förgiftats med nervgiftet novitjok. Den 17 januari återvände han hem till Ryssland och greps då direkt på flygplatsen.

Kort därpå fick Navalnyj en villkorlig dom omvandlad till fängelse med motiveringen att han brutit mot anmälningsplikten under sin tid i Tyskland. Han har även åtalats för andra brott, anklagelser som hans anhängare beskriver som politiskt motiverade.

Enligt Navalnyj tillämpas ett rigoröst regelverk på fängelset i Pokrov, han väcks varje timme eftersom han bedömts som flyktbenägen. Navalnyj beskriver strafflägret som något som skulle kunna ha hämtats ur George Orwells dystopiska verk ”1984”.

”Jag måste erkänna att det ryska fängelsesystemet har lyckats överraska mig”, skriver han.

Pokrov ligger cirka tio mil öster om Moskva.