Radar · Mänskliga rättigheter

Internationella dagen mot polisvåld: Flera uppmärksammade dödsfall senaste året

"Landet av mänskliga rättigheter för poliser" står det på en skylt under en av demonstrationerna mot polisvåld i Frankrike i december förra året.

Amerikanerna Breonna Taylor, George Floyd, Daniel Prude, Casey Goodson, Andre Maurice Hill är några av de mest uppmärksammade dödsfallen i samband med polisingripande under det senaste året. I dag, måndag den 15 mars, infaller den internationella dagen mot polisvåld för att uppmärksamma att polisen runt om i världen missbrukar sin makt.

George Floyds död och de efterföljande protesterna har inte bara uppmärksammat det rasistiska polisvåldet. Under det gångna året hölls runt om i världen hundratals protester mot polisens våld och maktmissbruk.

Den Internationella dagen mot polisvåld instiftades av rörelserna Black flag i Schweiz och COBP (Collectif Opposé à la Brutalité Policière) i kanadensiska Montreal.

 Minst 69 personer dödades i Nigeria sedan protesterna mot polisvåld inleddes
 Minst 69 personer dödades i Nigeria sedan protesterna mot polisvåld inleddes.FN:s uppmanade Nigeria att ta krafttag mot polisvåldet. "Efter att vittnesmål om övergrepp inte har hanterats korrekt under så många år krävs en genomgripande utvärdering av hela säkerhetsapparaten", säger FN i ett uttalande .

Det finns ingen statistik över hur många som faller offer för polisvåld i världen, men bara under förra året dödades minst 69 personer i Nigeria i samband med protesterna mot polisvåld och från Belarus rapporteras om hundratals fall av misshandel och tortyr.

Frankrike: En 42-årig man avled av sina skador efter ett polisingripande i januari i år nära Eiffeltornet i Partis
Frankrike: En 42-årig man avled av sina skador efter ett polisingripande i januari i år nära Eiffeltornet i Partis. Fallet liknas nu vi amerikanen George Floyds död efter ett våldsamt polisingripande i USA i maj i år. Foto: François Mori/AP/TT

Förra året kom det rapporter från Amnesty och FN som redogjorde för polisbrutalitet vid de landsomfattande protesterna i Chile. Där anklagas chilensk polis bland annat för att ha skjutit nästan 500 personer i ögonen, torterat hundratals personer och för sexuella övergrepp. Men endast ett fåtal poliser har ställts till svars och ingen polisreform skett, enligt Amnesty.

Demonstranter utsattes för allvarliga människorättsövergrepp under Chiles massiva protester i fjol, konstaterar Amnesty International – som kräver en utredning av polischefernas ansvar
Demonstranter utsattes för allvarliga människorättsövergrepp under Chiles massiva protester i fjol, konstaterar Amnesty International – som kräver en utredning av polischefernas ansvar. BIlden: Poliser avfyrar tårgasbehållare mot demonstranter under protester i Chiles huvudstad Santiago den 6 mars. Esteban Felix/AP/TT

Enligt de senaste rapporterna från Myanmar dödades minst 38 demonstranter i går, söndag, i sammandrabbningar med landets säkerhetspolis.

Två svenska poliser dömdes i november för våld mot en 16-åring
Två svenska poliser dömdes i november för våld mot en 16-åring. Den ena polisen slog en 16-årige pojke i ansiktet inne på polishuset i Kungsbacka i oktober. Den andre tryckte ner och höll fast honom. Båda poliserna fick behålla sina jobb. Foto: Johan Nilsson/TT

I Sverige gjordes under förra året 8 123 anmälningar om brott med fängelse i straffskalan mot svenska poliser. Det visar särskilda åklagarkammarens årsrapport för 2020. Det är 18 procent fler än under 2019 – då drygt 6 800 anmälningar registrerades. 93 procent av alla brottsanmälningar mot poliser läggs ned.