Amerikanerna Breonna Taylor, George Floyd, Daniel Prude, Casey Goodson, Andre Maurice Hill är några av de mest uppmärksammade dödsfallen i samband med polisingripande under det senaste året. I dag, måndag den 15 mars, infaller den internationella dagen mot polisvåld för att uppmärksamma att polisen runt om i världen missbrukar sin makt.
George Floyds död och de efterföljande protesterna har inte bara uppmärksammat det rasistiska polisvåldet. Under det gångna året hölls runt om i världen hundratals protester mot polisens våld och maktmissbruk.
Den Internationella dagen mot polisvåld instiftades av rörelserna Black flag i Schweiz och COBP (Collectif Opposé à la Brutalité Policière) i kanadensiska Montreal.
Det finns ingen statistik över hur många som faller offer för polisvåld i världen, men bara under förra året dödades minst 69 personer i Nigeria i samband med protesterna mot polisvåld och från Belarus rapporteras om hundratals fall av misshandel och tortyr.
Förra året kom det rapporter från Amnesty och FN som redogjorde för polisbrutalitet vid de landsomfattande protesterna i Chile. Där anklagas chilensk polis bland annat för att ha skjutit nästan 500 personer i ögonen, torterat hundratals personer och för sexuella övergrepp. Men endast ett fåtal poliser har ställts till svars och ingen polisreform skett, enligt Amnesty.
Enligt de senaste rapporterna från Myanmar dödades minst 38 demonstranter i går, söndag, i sammandrabbningar med landets säkerhetspolis.
I Sverige gjordes under förra året 8 123 anmälningar om brott med fängelse i straffskalan mot svenska poliser. Det visar särskilda åklagarkammarens årsrapport för 2020. Det är 18 procent fler än under 2019 – då drygt 6 800 anmälningar registrerades. 93 procent av alla brottsanmälningar mot poliser läggs ned.