Radar · Djurrätt

Influensan fortsätter slå mot svenska höns

Fågelinfluensa har upptäckts på flera gårdar i Östergötland.

Den tuffa fågelinfluensasäsongen 2020–2021 ger inte vika.
Nu har ytterligare fyra fall upptäckts och tiotusentals höns måste avlivas, rapporterar flera medier.

Två gårdar i Mjölby kommun och en gård i Linköpings kommun har drabbats. Kring 83 000 värphöns måste avlivas, rapporterar Sveriges Radio P4 Östergötland.

– Det är allvarligt. Östergötland är ett väldigt fjäderfätätt län. Vi ser en potentiell risk att fler kommer att drabbas, säger länsveterinär Pernilla Strid till radion.

Dessutom har 50 000 värphöns nyligen avlivats på en gård i Skåne sedan smittan konstaterats även där, rapporterar Lantbrukets Affärstidning ATL.
Hittills har fågelinfluensan satt sina klor i ett 20-tal anläggningar för tamfågel i Sverige, varav fem av ligger i Östergötland.

Totalt har långt över 2 miljoner fjäderfän avlivats i landet sedan november.

– Säsongen 2020–2021 är något utöver det vanliga, det är inte någon av oss som har varit med om något liknande, har Håkan Henrikson, chefsveterinär på Jordbruksverket, tidigare sagt till TT.

Fakta: Fågelinfluensan

Vilda fåglar (främst andfåglar) anses utgöra den naturliga reservoaren för influensavirus av typen H5N1 och H5N8.
Hos vilda fåglar i hela världen cirkulerar en stor mängd olika influensa A-virus utan att orsaka påtaglig sjukdom hos fåglarna. Utbrott orsakade av influensavirus från vilda fåglar förekommer framför allt hos fjäderfä. Andra djurarter kan också smittas av vissa typer av influensa A-virus från fåglar ─ antingen direkt, via fjäderfä ─ eller via andra djurarter.
Det är mycket ovanligt att människor smittas. I en del fall kan viruset också genom mutation anpassas till fortsatt spridning hos andra arter. Så har till exempel gris, häst och människa utvecklat egna linjer av influensavirus.
Källa: Folkhälsomyndigheten
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV