Intro

Nytt stopp för vräkningar i USA

Casey Long och hunden Adrienne på trappan till USA:s kongress.

Miljoner amerikaner har riskerat att bli hemlösa sedan ett landsomfattande stopp för vräkningar löpte ut i helgen. Efter påstötningar från demokratiska politiker har USA:s smittskyddsmyndighet CDC nu infört ett nytt vräkningsstopp.

Det första stoppet infördes av CDC i september i fjol för att undvika ökad trångboddhet och högre smittspridning när folks ekonomi slogs i spillror under pandemin.

Men stoppet upphörde den 31 juli, efter att Högsta domstolen slagit fast att en eventuell förlängning var tvungen att godkännas av kongressen. Ett sådant godkännande hann – trots president Joe Bidens vädjanden – dock inte komma innan kongressens ena kammare, representanthuset, gick på sommarledighet i fredags.

Slagit läger utanför kongressen

Flera demokrater i partiets vänsterfalang har beskyllt president Biden för att ha varit för sent ute och därmed orsakat att frågan inte kunde lösas i tid. Kongressledamoten Cori Bush, som själv har varit hemlös, har sedan i fredags campat utanför kongressen med krav på att Vita huset agerar.

”I dag förflyttade vår rörelse berg”, skriver nu Bush på Twitter efter beskedet om det nya vräkningsstoppet.
Det nya uppskovet kommer att gälla fram till den 3 oktober för regioner med hög smittspridning.

Avsatt hyresstöd

”Deltavarianten har lett till en snabb ökning av smittspridningen i USA vilket utsätter amerikaner för en högre risk, särskilt gäller det för de som är ovaccinerade”, skriver CDC:s chef Rochelle Walensky i ett uttalande.

Även det nya stoppet riskerar att stöta på rättsligt motstånd – men tills dess får utsatta amerikaner lite extra tid att hinna få det hyresstöd som kongressen har beslutat om, men som ännu inte har betalats ut.

”Det här uppskovet gör att det finns tid att skicka ut pengarna som kongressen har avsatt, samtidigt som det hjälper till att stoppa spridningen av viruset som har förvärrats på grund av deltavarianten”, säger representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, i ett uttalande.
Amanda Andrade-Rhoades/AP/TT

Casey Long och hunden Adrienne på trappan till USA:s kongress. Casey och andra demonstranter krävde på tisdagen att Joe Biden och hans regering gör mer för att undvika att miljontals amerikaner blir vräkta i spåren av pandemin.