Radar · Utrikes

Omstridd marsch i Jerusalem inledd

En palestinsk man avvisas av israelisk polis nära Damaskus-porten där tisdagens marsch är planerad att passera.

Tusentals israeliska högernationalister tågar genom Jerusalem och får landets nyinsvurna regering att gå på tårna. Från palestinskt håll ses marschen som en provokation eftersom den delvis är tänkt att genomföras i det av Israel annekterade östra Jerusalem.

Över ett tusen poliser står redo med kravallutrustning och vägspärrar blockerar flera av Jerusalems större gator inför paraden. Vid klockan 18 svensk tid uppges strax över 2 000 högernationalister ha anslutit sig till flaggmarschen. Polisen förväntar sig att ytterligare tusentals kan komma att ansluta sig.

Den exakta marschvägen har ännu inte offentliggjorts men deltagarna uppges ha för avsikt att passera Damaskus-porten i östra Jerusalem under kvällen. Flera butiker i Jerusalems gamla stadskärna har fått order om att stänga tillfälligt tills marschen passerat.

Inför marschen förekom uppgifter om att protesterande palestinier ska ha drabbat samman med polis i östra Jerusalem.

Israeliska Haaretz uppger att polis använde tårgas och gummimantlade kulor för att skingra dem som samlats. Enligt palestinska Röda halvmånen ska fem personer ha skadats varav en vårdas på sjukhus.

Manar till samexistens

Flaggmarschen är den första prövningen för landets nytillträdda regering men Israels minister för inrikes säkerhet Omer Bar-Lev uppger att polisen är redo.

”Vi kommer att göra allt i vår makt för att bibehålla den sköra tråden av samexistens” skriver hans kontor inför paraden.

Marschen skulle egentligen ha hållits i maj, som en del av firandet av Jerusalemdagen, men sköts upp på grund av den uppblossade konflikten mellan Israel och Hamas. Raketer avfyrades från Gaza mot Jerusalem och elva dagar av stridigheter inleddes innan ett eldupphör kunde träda i kraft.

"Farliga konsekvenser"

Att israeliska myndigheter gav marschen grönt ljus har fått Hamas, den terrorstämplade islamistiska organisation som styr i Gaza, att utlysa en ”vredens dag” i Gaza och på Västbanken.

Den palestinske premiärministern Mohammad Shtayyeh har också varnat för att beslutet att tillåta marschen kan få ”farliga konsekvenser”.

FN:s Mellanösternsändebud Tor Wennesland konstaterar på Twitter att spänningarna i Jerusalem stiger vid ”en väldigt skör och känslig” politisk och säkerhetsmässig tidpunkt och uppmanar alla parter att agera ansvarsfullt.

Palestinska protester har utlysts i Gaza och såväl Hamas som den palestinske presidenten Mahmud Abbas parti Fatah har manat palestinier att ta sig till Jerusalems gamla stad för att visa sitt missnöje.

Fakta: En delad stad

Enligt FN:s delningsplan för Palestina 1947 skulle Jerusalem till en början vara en ”internationell” stad. Först senare skulle stadens status i de två länder som skulle bildas, en judisk och en arabisk, avgöras.
När Israel året efter utropade självständighet anföll grannländerna. Jerusalems gamla stad och östra delar intogs av Jordanien. Judar kastades ut från många fastigheter, som palestinier nu bor i och anser sig ha rätt till, och judar gavs inte heller möjlighet att exempelvis besöka Klagomuren.
I sexdagarskriget knappt 20 år senare erövrade Israel dessa stadsdelar. Enligt israelisk historieskrivning återförenades därmed den heliga staden efter kriget sommaren 1967, en seger som numera högtidlighålls med Jerusalemdagen i maj varje år.
Större delen av omvärlden ser dock fortfarande Jerusalem som en delad stad och de östra delarna som ockuperad mark. Enligt flera fredsplaner som har lagts fram genom åren ska Israel kunna behålla den västra halvan, och där ha sin huvudstad, medan den östra halvan blir huvudstad i palestiniernas stat.
TT