Radar · Politik

Löfvens motståndare: Tomma hot från V

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch tar inte Vänsterpartiets ultimatum till regeringen på allvar, men tvekar inte att fälla regeringen om det skulle bli en misstroendeomröstning.

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tror inte på V:s ultimatum till regeringen. Men om tillfället kommer, tvekar de inte att fälla regeringen. ”Om V är redo att löpa linan ut är KD inte ett parti som tvekar”, säger KD-ledaren Ebba Busch till TT.

Moderaterna låter gruppledaren Tobias Billström ge en skriftlig kommentar.

”Det här visar svagheten i Stefan Löfvens regeringsunderlag, där olika partier ställt ut oförenliga löften. Nu får vi se om Löfven reder ut det.” skriver Billström vars partiledare hela tiden talat om V:s hot som ett tomt sådant.

Ebba Busch anser inte att V ännu har visat att man verkligen menar allvar med sitt hot att väcka misstroende mot regeringen.

– Jag tycker inte att det här är trovärdigt. Vänsterpartiet har inte visat att det är skarpt än, säger Ebba Busch.

"Vänsterpartiet bluffar"

Hon uppger att hon fick ett sms en halvtimme före Vänsterpartiets pressträff där Nooshi Dadgostar meddelade partiets ultimatum till regeringen.

– Vill V visa att de menar allvar, då borde Nooshi Dadgostar också lyfta luren till Åkesson, därför att det är med SD hon delar sakpolitisk ståndpunkt och alla partier behövs om Löfven ska falla, säger Ebba Busch.

Hon syftar på att M och KD anser att utredningsförslaget om fri hyressättning i nyproduktion är ett bra förslag, tvärtemot vad V och SD anser.

V har gett regeringen 48 timmar att komma med besked om att man antingen drar tillbaka förslaget om fri hyressättning i nyproduktion alternativt är beredd att sätta sig i nya förhandlingar där Hyresgästföreningen får vara med. Annars går man vidare i processen att väcka misstroende.

– Vår grundhållning är klar, vi är inte för den här regeringen och vi kommer självklart inte bidra till att rädda kvar den. Men jag menar att Vänsterpartiet bluffar, säger Ebba Busch.

– Men om V är redo att löpa linan ut är KD inte ett parti som tvekar.

Tomma hot

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson menar att det inte är ovanligt att V skramla högljutt för att synas.

”Det brukar dock stanna där, vid tomma hot och ihåligt skrammel”, skriver Åkesson i en kommentar till TT.

Han, precis som Busch, säger dock att man inte tvekar om möjligheten ges att fälla regeringen.

”Till skillnad från Vänsterpartiet har Sverigedemokraterna ensamt tillräckligt många mandat för att väcka misstroende”, skriver Åkesson.

Philip Botström, ordförande i Socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU, anser att det är Centerledaren Annie Lööf som sitter inne med lösningen och borde backa om hyrorna.

”Det är hon som försatt Löfven i denna sits genom ultimatum om att inte förhandla med V. Trots att S och C är beroende av V för att denna regering ska kunna sitta kvar.” säger Botström i en skriftlig kommentar och tillägger:

”Är det värt att försätta Sverige i regeringskris ett år innan valet för att tvinga fram högre hyror? Jag tvivlar på att Centerpartiets väljare vill detta.”

Läs även: Regeringen får ultimatum av V – har 48 timmar på sig att ge besked

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV